Голова МЗС хоче змінити підхід до СНД

П'ятниця, 14 травня 2010, 15:41

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що нам потрібно змінити колишнє ставлення до Співдружності незалежних держав.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", відповідаючи на запитання, чи зміниться формат і активність участі України в СНД із приходом нової влади.

"Насамперед, є сенс відмовитися від колишнього підходу: мовляв, оскільки це СНД, то там нічого доброго бути не може за визначенням. Саме цим керувався Київ останні 5 років", - сказав Грищенко.

"Так, розраховувати, що СНД вирішить усі проблеми, за які вона береться, напевно, нереально. Але ефективність її роботи залежить, у тому числі, від активності України", - зазначив він.

"І, якщо буде створена зона вільної торгівлі, ми від цього тільки виграємо. У кожному питанні ми будемо виходити з наших національних інтересів, а не просто заодно з усіма приєднуватися до якогось спільного підходу", - запевнив міністр.

На запитання, чи не варто тоді ратифікувати угоди, які дадуть Україні статус повноправного члена СНД, Грищенко відповів: "Для активізації нашої участі в СНД цілком достатньо і того статусу, що ми маємо сьогодні... Важливий не стільки формат, скільки підхід".

Голова МЗС також зазначив, що Росія "сама зараз ініціює укладання угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД".

"На мій погляд, це показує, що в усуненні бар'єрів зацікавлена сама Росія. Ми ведемо з Москвою переговори про це. Але, звісно, труднощі є. Приміром, Україна є членом СОТ, а Росія - членом Митного союзу (з Білорусією і Казахстаном). Інструменти для захисту внутрішнього ринку в цих організаціях суттєво відрізняються", - сказав Грищенко.

На запитання, чи розглядає Україна можливість участі у Митному союзі, він відповів негативно: "Ми - члени СОТ, і це найкраща відповідь на ваше запитання. Напевно, дуже складно бути вагітним і ходити на танці, чи не так?".

Грищенко також відповів на запитання про те, чи цікава ще Україні діяльність ГУАМ (організація, створена Грузією, Україною, Азербайджаном і Молдавією в 1997 році): "Не можна вважати ГУАМ ефективним чи неефективним за визначенням. Це - інструмент, який повинен використовуватися для вирішення економічних завдань".

"До речі, те ж саме можна сказати і про СНД", - зазначив міністр.

"Основне економічне завдання ГУАМ - транзит, насамперед, нафти з Каспійського басейну до Європи, і воно як і раніше актуальне. Також можлива співпраця у питанні транзиту вантажів і товарів, хоча тут передумов для практичних досягнень поки немає", - сказав Грищенко.

"Але я хочу наголосити: ми проти політизації ГУАМ, проти використання цього союзу як інструмента для проведення якоїсь певної політичної лінії. Тому центр роботи ГУАМ ми вважаємо за необхідне змістити убік більш практичної, економічної взаємодії", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування