Могильов каже, що міліція спеціально не блокує мітинги опозиції і лякає Грецією

П'ятниця, 18 червня 2010, 10:53

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заперечує упереджене ставлення міліції до окремих політичних сил і використання нових методів блокування прихильників опозиції.

Про це він сказав з трибуни парламенту, відповідаючи на запитання, чому під час заходів за участі президента міліція блокує мітинги опозиціонерів і сприяє прихильникам Партії регіонів.   

"Ніяких нових технологій у діяльності підрозділів МВС при забезпеченні правопорядку під час заходів з масовою участю громадян нема. Правоохоронці як і завжди знаходяться на позиціях неухильного дотримання чинного законодавства України, і якщо його норми порушуються, ми на це будемо реагувати виключно законними методами", - сказав Могильов.

"Звинувачувати мене у тому, що міліції було багато, або вона - 0не в тому місці, я вважаю, безпідставно", - додав він.

Говорячи про конкретні випадки заходів за участі президента Віктора Януковича, він зазначив, що обмеження руху громадян у безпосередній близькості від об'єкту охорони вводиться працівниками Управління держохорони і під час таких заходах "постійно визначається режимна зона з тимчасовими обмеженнями на вхід".

"Порядок взаємодії МВС з УДО та СБУ при здійсненні державної охорони визначається відповідною інструкцією та наказом 1999 року. Звинувачення, що працівники міліції відтісняли когось від місць проведення мітингів безпідставні, тому що відповідно до пункту 20 ст. 11 закону про міліцію вона має право тимчасово обмежувати чи забороняти доступ громадянам на окремі ділянки місцевості чи об'єкти з метою забезпечення громадського порядку...", - сказав Могильов.

"Це світовий досвід охорони громадського порядку в усіх цивілізованих країнах. На сьогоднішній день немає підстав звинувачувати міліцію у порушенні демократичних принципів і упередженого ставленні до будь-якої політичної сили", - додав він.

Крім того, Могильов наголосив, що "завдяки зваженим діям правоохоронних органів, і в першу чергу міліції, в Україні не допущено загибелі громадян під час масових заходів та акцій протесту".

"Але ми бачимо, що відбувається в інших країнах Європи під час акцій протесту, коли порушення громадського порядку переростають у масові заворушення і до яких руйнівних наслідків це приводить. Приклад цього - це події в Греції 2008, 2010 років, у Франції у 2009 році", - сказав він.

Крім того, на думку Могильова, "механізм реалізації права громадян (на мирні збори), порядок проведення масових заходів до цього часу законодавством не врегульований".

"У Верховній Раді знаходиться закон про масові заходи, і я думаю, його ухвалення прискорить вирішення цього питання на законодавчому рівні", - сказав він.

Як відомо, міліція не раз блокувала прихильників опозиції, не даючи їм провести мітинг під будівлями, де проводив свої заходи президент Віктор Янукович.

Так, під час прес-конференції Януковича в Українському домі близько 200 співробітників Беркуту та Титану заблокували нечисельний мітинг опозиції біля стадіону Динамо.

Раніше під стінами палацу "Україна" підрозділ Беркут відтіснив і заблокував прихильників "За Україну".

У Львові "Беркут" відтіснив опозиціонерів від місця проведення Януковичем Ради регіонів, однак пропустив його прихильників.

 Українська правда  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування