"Нафтогазу" нагадали про неоплачені податки і викликали на "допит"

П'ятниця, 4 червня 2010, 12:11

Державна митна служба вимагає від "Нафтогазу України" сплатити податки з 3,5 млрд. куб. м імпортного газу, закачаного в травні.

Як пише газета "Дело", голова Держмитниці Ігор Калетник звинувачує НАК "Нафтогаз України" у порушенні митних правил.

За даними "Укртрансгазу", в травні 2010 року компанія закачала в підземні сховища 3,5 млрд. куб. м російського газу - але цей обсяг не був відповідним чином оформлений. У результаті, держава недоотримала 1,2 млрд. грн. сплачених податків.

Інформацію про те, що НАК не сплатив податки з закачаних у травні обсягів імпортного газу, виданню підтвердив і сам керівник Держмитниці.

"Справді, Регіональна енергетична митниця спрямувала лист керівництву "Нафтогазу" з проханням прибути в енергетичну митницю для надання свідчень у зв'язку з порушенням митних правил при оформленні імпортного газу", - заявив Калетник.

За його словами, співробітники Держмитниці зараз працюють над тим, як кваліфікувати це порушення.

"У нас є два шляхи. Перший - написати протокол про порушення митних правил. Тоді це буде кваліфікуватися як адмінпорушення з боку "Нафтогазу". Другий, жорсткіший шлях - оцінювати дії держмонополії при імпорті газу як "контрабанду", - підкреслив Калетник.

Він заявив, що остаточне рішення залежить від того, які свідчення дадуть керівники "Нафтогазу" керівництву Енергетичної митниці.

У випадку якщо дії держмонополії будуть кваліфіковані як "контрабанда", це загрожує керівництву "Нафтогазу" позбавленням волі на термін від 3 до 7 років з конфіскацією предметів контрабанди.

На запитання про те, чи доповідав він прем'єр-міністру Миколі Азарову про дану ситуацію, Калетник відповів: "Ми у своїй роботі керуємося законами. Я переконаний: щоб скласти протокол про порушення, не потрібно запитувати дозволу в начальства".

На думку джерела газети в Мінпаливенерго, керівництво "Нафтогазу" не побажало сплачувати ПДВ у зв'язку зі змінами в законодавстві.

Як відомо, наприкінці травня Верховна Рада ухвалила поправки до закону про оподатковування, які передбачають нульову ставку ПДВ на імпортний газ. Поправки мають набути чинність із 1 червня і будуть діяти до кінця 2010 року.

Ініціатива депутатів була спрямована на субсидування "Нафтогазу", який зараз відчуває дефіцит власного бюджету. Але, на думку митників, газ був закачаний у підземні газові сховища ще до того, як новий закон набув чинності.  

У той же час, дочірня компанія "Нафтогазу" - "Газ України" - висловлює занепокоєння значною заборгованістю перед нею підприємств ТКЕ за природний газ, спожитий з 1 жовтня 2009 року: станом на 3 червня цей борг становить майже 3 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News