Україна не буде гребувати напрацюваннями НАТО - Грищенко

Неділя, 18 липня 2010, 13:04
Позаблоковість України повинна бути зрозумілою і прийнятною для більшості населення.

Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в статті для "Дзеркала тижня".

На його думку, головне питання зараз, якою має бути ця позаблоковість.

"Позаблоковість як синонім фірмового швейцарського нейтралітету? Не зовсім. Аналіз свідчить, що навіть такі класичні нейтральні країни, як Швейцарія, Австрія і Фінляндія, шукають у сучасній Європі свої способи інтеграції з організаціями колективної безпеки", - зазначив Грищенко.

"Позаблоковість як байдужість, окремість, квінтесенція української "хати скраю"? Тим більше, ні. Це була б скоріше консервація старого українського глухого кута, ніж нова дорога в майбутнє", - підкреслив глава МЗС.

Грищенко вважає, що позаблоковість повинна бути "відкритою, а не закритою, в тому числі для співпраці з НАТО".

"Вона повинна бути не самоціллю і "ідеєю фікс", а прагматичним інструментом реалізації національного і геополітичного потенціалу нації", - зазначив міністр.

Він також заявив, що "ми не будемо відмовлятися або гребувати тих значних позитивних напрацювань, які у нас є у співпраці з НАТО".

"Політика стратегічного балансування не повинна перемістити альянс вниз за шкалою пріоритетів української зовнішньої політики. Вона, швидше, має перенести наголос з кінцевої мети на процес реформ, що відбувається", - переконаний Грищенко.

Як відомо, раніше президент Віктор Янукович підписав закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, яким закріплено позаблоковий статус України.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування