Німецький депутат: Європарламент показав українській владі "жовту картку"

П'ятниця, 26 листопада 2010, 09:54

Німецький депутат від Європейської народної партії Міхаель Ґалер називає резолюцію Європарламенту щодо України "жовтою карткою".

"Жовта" картка стосується місцевих виборів. Закон, на мою думку, навмисне змінили за короткий час до виборів у суперечливий спосіб, без політичного консенсусу, як прийнято у стабільних демократіях", - сказав він в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Ми також стурбовані обмеженням свободи слова і заявили про те, що тепер, коли Україна буде головувати в ОБСЄ, це питання авторитету держави, щоб вона мала закони про медіа за стандартами ОБСЄ. Ми також звертаємо увагу на зростаючу роль СБУ", - додав він.

Ґалер розповів, що представники Європарламенту зустрічалися з головою СБУ Валерієм Хорошковським минулого тижня і розповідали йому про численні нарікання на спецслужбу.

"Крім того, що він сам пояснював, пан Хорошковський відіграє широку політичну роль, яку не повинен відігравати шеф спецслужби у демократичній державі. Це відбувається, коли представники СБУ контактують з політично активними людьми і намагаються їх або переконати, або залякати робити те, чи інше", - сказав він.

"Він також є членом Вищої ради юстиції і це пряме порушення принципу розподілу повноважень між різними гілками влади. Не можна бути у виконавчій владі і одночасно відповідати за обрання суддів", - додав Ґалер.

Коментуючи звинувачення на адресу Європейської народної партії, яка є політичним соратником партії "Батьківщина", у лобіюванні інтересів лише української опозиції у Європарламенті, депутат зазначив:

"Ця резолюція не стосується Юлії Тимошенко, чи якоїсь конкретної партії. Немає значення кому перешкоджали, хоча цього разу це була "Батьківщина" та деякі інші політичні сили. Ми критикуємо принцип, коли закон змінюють однобічно прямо перед виборами, а по-друге, його втілення, коли місцеві чиновники умисно трактують виборчі норми, реєструючи фальшиві партії, а комусь відмовляють".

"Таких прикладів дуже багато. Тут йдеться не про конкретну партію, а про принцип", - додав він.

Як відомо, у резолюції Європарламенту висловлено занепокоєння останніми подіями в Україні, зокрема виборами 31 жовтня. Європарламент також вимагає розслідування втручання СБУ в демократичний процес.

Повний текст резолюції читайте тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування