Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для країн СНД видали підручник української мови російською

Вівторок, 21 грудня 2010, 09:01

Міждержавний фонд гуманітарного співробітництва країн СНД представив підручник "Українська мова для країн СНД", надрукований російською мовою.

Навчальний посібник призначений для вивчення української мови російськомовними людьми, пише "Комерсант-Україна".

На засіданні Міждержавного фонду гуманітарного співробітництва країн СНД (МФГС) розглядалися спільні гуманітарні проекти на 2011 рік.

Після засідання голова правління МФГС Полад Бюль-Бюль-Огли, представник президента Російської Федерації з міжнародної культурної співпраці Михайло Швидкой, виконавчий директор фонду Армен Смбатян і міністр культури України Михайло Кулиняк представили підручник "Українська мова для країн СНД".

Він був підготовлений Російським державним гуманітарним університетом і орієнтований на студентів, дипломатів, перекладачів, журналістів, представників діаспори.

У МФГС також вважають, що підручник буде корисний тим, "хто розмовляє на "суржику", але хотів би підвищити свій рівень", і охочі отримати навички елементарного володіння українською мовою.

Автор підручника, президент Російської асоціації україністів Галина Лісова повідомила: усього в РФ нараховується понад десять вузів, де вивчається українська мова.

За її словами, головна мета підручника - "щоб студенти змогли вивчати українську через російську як мову-посередника".

Вона повідомила, що основна частина накладу (наклад - 1000 примірників) буде спрямована у вузи Росії та країн СНД, а також у Бібліотеку української літератури в Москві, посольство України й представникам української діаспори.

Михайло Швидкой, представляючи підручник, попросив громадськість не шукати в ньому прояву "великодержавного шовінізму".

"МФГС ініціював модельну серію підручників іноземних мов для країн СНД, тому що зараз у нас немає підручників, які дозволяють вивчити українську мову як іноземну. Мовою підручників обрано російську, оскільки саме вона в часи Радянського Союзу була мовою міжнаціонального спілкування", - пояснив він.

Однак керівник Всеукраїнського суспільства "Просвіта", народний депутат від БЮТ Павло Мовчан переконаний, що "освітня цінність підручника дорівнює нулю", у ньому використовуються застарілі терміни, а Росія таким кроком "намагається прищепити Україні комплекс неповноцінності й схилити до єдиного союзу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування