Україна не врахує рекомендації Венеціанської комісії - радник президента

Четвер, 20 жовтня 2011, 10:56

Радник президента, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук не бачить політичного підтексту в рекомендаціях Венеціанської комісії.
 
Про це вона заявила в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна", коментуючи рекомендацію комісії заборонити суддям зі стажем роботи менше п'яти років розглядати кримінальні справи з політичною складовою.
 
"Можливо, експерти хотіли звернути увагу на те, що суддям, призначеним президентом, в перші роки практики складно вести такі непрості справи. Я чула про політичну інтерпретації цієї рекомендації, тому хочу сказати, що політична ситуація в Україні на засіданні комісії взагалі не обговорювалася" , - сказала Ставнійчук.
 
Радник президента має сумніви, що побажання комісії буде враховано при зміні українського законодавства.
 
Вона нагадала, що в Україні діє система автоматичного розподілу справ між суддями, а тому немає критеріїв, за якими можна визначати складність справ.
 
"Крім того, Конституція і закони не розмежовують суддів у повноваженнях на підставі досвіду суддівської практики", - додала Ставнійчук.
 
Глава парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов підтвердив прогнози щодо неприйняття рекомендації Венеціанської комісії.
 
"Політики у висновку комісії немає, але порада ВК не буде врахована Верховною Радою, оскільки суперечить Конституції. У нас всі судді, які працюють місяць або 20 років, мають рівні процесуальні права", - заявив Ківалов.
 
Як відомо, Венеціанська комісія головною проблемою законопроекту про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" назвала те, що в Україні існує дві категорії суддів - призначені тимчасово і довічно, що робить перших більш залежними від законодавчої і виконавчої влади.
 
Венеціанська комісія рекомендувала при судовій реформі врахувати, що судді, призначені вперше, не повинні розглядати політичні справи. Однак такі зміни вимагають внесення коригувань до Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News