Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров: "Вільної торгівлі не може бути багато"

Четвер, 20 жовтня 2011, 12:29

Прем'єр-міністр Микола Азаров запевняє, що Угода про зону вільної торгівлі країн СНД не заважає підписанню аналогічного документа з Європейським Союзом.

Про це він заявив у четвер, відкриваючи засідання уряду, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Треба чітко розуміти, що сталося в цей вівторок (18 жовтня) – у Європі з'явилася нова, величезна зона вільної торгівлі. Причому унікальна, оскільки інтегрує в собі ринки й природні ресурси як Європи, так і Азії", - заявив Азаров.

За його словами, ця зона вільної торгівлі об’єднує в собі країни з населенням понад 260 млн. людей.

"Наші журналісти одразу запитують, а чи не є це перешкодою для зони вільної торгівлі з Євросоюзом? Ні. Також уже відповіли представники ЄС, які запевнили, що вільна торгівля в СНД не суперечить створенню вільної торгівлі між ЄС і Україною", - заявив Азаров.

"Вільної торгівлі не може бути багато, і одна свобода не може перекреслювати іншу", - зазначив він.

Азаров запевнив, що Кабінет міністрів, як і раніше, налаштований завершити переговори з європейськими партнерами.

"Для України це також третина товарообігу й ринок у 500 млн. споживачів, тому наступним пунктом нашого плану відкриття зовнішніх ринків стане підписання аналогічної угоди з Євросоюзом", - підтвердив він.

У той же час, Азаров підкреслив, що таких перспектив економічного зростання, які відкриваються з підписанням угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД, "у нас не було за всі роки незалежності".

"Наш уряд завжди ставив цю угоду в перший ряд наших зовнішньоекономічних пріоритетів. Країни СНД – це більше третини нашого експорту. Це потенційний ринок для наших товарів", - заявив він.

На думку прем'єра, угода дозволить поліпшити торгівельний баланс і зменшити економічні ризики.

"Я сподіваюся, що всі країни СНД швидко ратифікують Угоду, і з 1 січня наступного року вона почне діяти. Тому вже в 2012 році Україна може суттєво збільшити зовнішньоекономічний товарообіг і отримати додатковий приріст ВВП на рівні, ми очікуємо, 2%", - сказав він.

За розрахунками Кабміну, додаткові доходи тільки в перший рік дії Угоди можуть дати Україні близько 9,5 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування