У Чорнобильську зону збираються звезти всі ядерні відходи України

Четвер, 6 жовтня 2011, 09:50

Сховище відпрацьованих джерел радіації планують відкрити в Чорнобильській зоні в 2013 році.

Про це повідомив голова держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша під час відвідання комплексу "Вектор", де й планують розмітити сховище, передає BBC.ua.

За його словами, там зберігатимуть відходи лише з території України.

"Це сховище дозволить у подальшому зібрати всі джерела іонізуючого випромінювання з території України, які зберігаються на спецкомбінатах підприємств-банкротів і так далі, і надійно, щонайменше на 50 років, зберігати в цьому сховищі", - сказав Холоша на брифінгу в Чорнобильській зоні відчуження 5 жовтня.

За його словами, дуже багато радіоактивних відходів в Україні зберігають поблизу великих міст, і ці території необхідно очистити.

Майбутнє сховище розраховане на те, аби приймати до 21 тисячі джерел радіації на рік.

"Це дозволить протягом 15 років фактично зібрати все в одному місці і зробити безпечним наше навколишнє середовище", - стверджує чиновник.

Водночас, посол Великобританії в Україні Лі Тернер наголосив на важливості того, що всі радіоактивні відходи з території України приберуть подалі від населених пунктів, що допоможе перешкодити їх можливому незаконному використанню, в тому числі і потенційними терористами.

Для цього, за словами посла, потрібна подальша співпраця української влади із країнами, які надають Україні підтримку в цьому питанні: США, Франція, Німеччина, Швеція і загалом Європейський Союз.

Великобританія виділила на будівництво 8 мільйонів фунтів - сказав Лі Тернер.

Додатково 2 мільйони євро виділила Європейська комісія.

Україна, за словами Холоші, вклала в інфраструктуру комплексу 250 мільйонів гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування