У Росії померла надія на мовне "диво" в Україні?

Вівторок, 27 березня 2012, 13:05

У Росії вважають, що журналісти неправильно витлумачили слова президента України Віктора Януковича про надання російській мові в Україні статусу державної.

Таку думку неофіційно висловив голова Федерального агентства РФ у справах СНД, співвітчизників (росіян), які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Россотрудничества) Костянтин Косачов у своєму блозі.

"Дуже прикро, але надія на диво проіснувала не більше тижня", - написав він у розділі "неофіційно" на сайті Россотрудничества.

"Саме стільки часу треба було офіційному Києву для того, щоб спростувати поширену спочатку в російських, а слідом за цим і в українських ЗМІ інтерпретацію інтерв'ю президента Віктора Януковича, у якому він торкнувся гострої проблеми законодавчого врегулювання статусу російської мови на Україні", - зазначив Косачов.

На його думку, слова Януковича "...закон зареєстрований, він буде розглянутий і ухвалений – і в цьому зацікавлена Україна, її населення, яке говорить в основному двома мовами – українською та російською..." журналісти, які "не дуже глибоко розбираються в деталях, поспішили трактувати як обіцянку зробити російську мову другою державною".

"Для тих, хто знає передісторію питання, йдеться, все ж таки, радше про статус регіональної мови на засадах європейського права й наявної в Європі практики", - констатує російський чиновник.

Косачов зазначив, що в парламенті України проект закону про мови, внесений ще восени 2010 року, досі має супротивників і викликає "буру емоцій".

"І в цьому сенсі слова Віктора Януковича – досить серйозний елемент у суперечці про подальшу долю законопроекту, адже політичні сили, які служать опорою президентської влади, мають у Верховній Раді більшість", - вважає він.

Косачов додав, що "предметно говорити про переваги й недоліки закону можна буде вже після його ухвалення в остаточному вигляді – відомо, що депутатські поправки можуть часом вивернути будь-який текст навиворіт".

"Але і як керівник Россотрудничества, і як громадянин Росії, і просто як руська людина я щиро сподіваюся на те, що новий закон урахує всі потреби й тривоги багатомільйонного російськомовного населення України, гарантувавши йому природне (і легітимне!) право говорити, вчитися й зберігати свою рідну мову для себе й своїх нащадків", - написав він.

Косачов переконаний, що "це було б в інтересах, насамперед, самої України, її внутрішньонаціонального миру, який є головною запорукою благополучного й суверенного розвитку поліетнічної української нації надалі".

При цьому він вважає, що політика будь-якої держави з великою часткою російськомовного населення щодо статусу російської мови має стати "одним із головних критеріїв, які формують загальний підхід Росії до відповідної країни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News