Грищенко сподівається, що через рік "асоціація" з ЄС уже буде підписана

П'ятниця, 30 березня 2012, 18:12

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що парафована угода про асоціацію з Євросоюзом може бути підписана через 6-12 місяців.

Про це він сказав на брифінгу в п'ятницю, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми домовилися зі стороною ЄС про продовження технічної роботи, спрямованої на підготовку угоди до підписання. Ми розуміємо, що це масштабна робота, яка вимагає часу", - заявив Грищенко.

Міністр навів як приклад, що навіть щодо угод про зону вільної торгівлі Євросоюзу з Колумбією або Перу, які є менш значимими за угоду про асоціацію з Україною, з моменту парафування до підписання пройшло близько року.

"Тому з суто технічної точки зору, звісно, на це піде декілька місяців. У найбільш оптимістичному варіанті йдеться про (термін) від 6 до 12 місяців", - сказав Грищенко.

"Говорити про набуття чинності, напевно, зараз ще рано, оскільки спочатку нам потрібно ухвалити всі необхідні рішення тут, в Україні, і, відповідно, мають бути ухвалені такі рішення й стороною Євросоюзу", - підкреслив він.

Голова МЗС додав, що ці рішення будуть ухвалені після проведення технічної роботи.

"Питання тільки в тому, що якщо в Україні ми звикли працювати й по 16 годин за нашу зарплату, то в Європейському Союзі звикли працювати не більше 8-ми за їхню зарплату. Тому ми будемо зі свого боку прискорювати цей процес для того, щоб якнайшвидше вийти на кінцевий результат", - заявив Грищенко.

Він також зазначив, що в парафовану Угоду про асоціацію Україна - ЄС будуть вноситися технічні поправки в частину, що стосується створення зони вільної торгівлі.

"Сторони домовилися продовжити процес правової експертизи розділу про створення ЗВТ. У результаті цього в нього можуть вноситися окремі технічні чи лінгвістичні зміни не принципового характеру. Йдеться про суто технічний процес", - цитує Грищенка "Інтерфакс-Україна".

Міністр додав, що ці зміни будуть вноситися в контексті підготовки Угоди до підписання, і це звичайна практика ЄС при підписанні таких угод.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування