У Бундестазі кажуть, що новим вироком екс-міністру наша влада нам шкодить

П'ятниця, 6 квітня 2012, 10:55

Депутат Бундестагу Віола фон Крамон засудила вирок суду у справі екс-міністра навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука.

"Я різко засуджую вирок! Сьогоднішнім вироком Україна знову продемонструвала, що її судова система є політично вмотивована і порушує конституційні норми", - заявила вона, передає "Deutsche Welle".

Німецький депутат від фракції Зелених зазначила, що знайома з Філіпчуком із часів його роботи міністром і цінує його як інтелігентну та компетентну людину.

"Я закликаю федеральний уряд заступатися за звільнення Філіпчука так само рішуче, як і за долю Юлії Тимошенко", - зазначається в її заяві.

"Своїми теперішніми діями український уряд запобігає тому, що між Україною і ЄС Угода про асоціацію могла б бути завершена найближчим часом", - стверджує Крамон.

5 квітня Солом’янський райсуд Києва засудив екс-міністра уряду Юлії Тимошенко Георгія Філіпчука до 3-х років позбавлення волі. Також суд заборонив йому впродовж 3-х років обіймати державні посади і позбавив 1-го рангу держслужбовця.

Обвинувачення проти Філіпчука базувалося на вартості юридичних послуг, що надавалися Мінприроди для аналізу угоди з компанією Vanco Prykerchenska LTD від 2007 року щодо вивчення та використання континентального шельфу Чорного моря.

Коли уряд вирішив розірвати цю угоду, Мінприроди звернулося до компанії Astapov Lawyers. Результати її юридичного аналізу угоди надали підстави розірвати документ у травні 2008-го. За свої послуги компанія отримала від Мінприроди 144 тис. євро.

Але Vanco Prykerchenska звернулась до Стокгольмського арбітражного суду із позовом проти України за розірвання угоди. У цьому процесі державу захищало Міністерство юстиції.

Захисник Філіпчука Микола Шупеня сказав DW, що сторона обвинувачення стверджувала, що екс-міністр узяв на себе функції Мінюсту, і уряд двічі проплатив за одну справу.

"Але це не так. Адже угода між Мінприроди та Astapov Lawyers передбачала надання юридичної допомоги саме Мінприроди, а не представляла інтереси України в Стокгольмському суді", - заявив він.

"В матеріалах справи зазначено, що це навіть була не ініціатива Філіпчука. Були розпорядження Кабінету міністрів, були доручення прем’єр-міністра Тимошенко та першого віце-прем’єр-міністра Турчинова про проведення правового аналізу і таке інше. Тому ні про яке перевищення тут і мови не може бути", - зазначив адвокат.

За словами Шупеня, експертиза, проведена Київським інститутом судових експертиз, також не вказала, що Філіпчук завдав збитків державі: "Вони сказали, що так, кошти були перераховані. Але це не збитки. Ми ж не заперечуємо факту, що гроші були перераховані".

Він також запевняє, що завдяки Astapov Lawyers "Україні було повернуто континентальний шельф Чорного моря з приватних рук".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування