Татари просять Європу не впускати туди Симоненка

П'ятниця, 18 травня 2012, 16:37

Меджліс кримськоготатарского народу просить заборонити лідерові Компартії Петру Симоненку в'їзд у країни Європи й можливість його участі в роботі міжнародних організацій як члена українського парламенту.

Про це сказано у зверненні до ПАРЄ, прийнятому в п'ятницю в Сімферополі на Всекримському жалобному мітингу з нагоди 68-ї річниці депортації кримських татар з півострова.

"Ми, учасники мітингу, закликаємо уряд всіх демократичних держав, ПАРЄ, ОБСЄ, парламент Європейського Союзу заборонити Петру Симоненку в'їзд у країни вільного світу", - сказано в документі, повідомляють Українські новини.

Невдоволення кримських татар викликали висловлювання лідера КПУ 16 травня в Раді під час обговорення проекту закону про відновлення прав кримського-татарського народу.

Учасники мітингу скандували "Ганьба Симоненку!", "Ганьба комуністам!", а також свистіли.

Як відомо, Верховна Рада вирішила доопрацювати законопроект №5515, яким пропонується визначити порядок відновлення прав осіб, депортованих з території України за національною ознакою.

Автор законопроекту - депутат Мустафа Джемілєв (фракція Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона"), що є головою Меджлісу кримськотатарського народу.

У травні 1944 року радянська влада масово депортувала кримських татар із Криму в Середню Азію, Сибір і на Урал.

У роки Великої Вітчизняної війни також були виселені кримські болгари, вірмени, греки й німці.

Повернення кримських татар на півострів почалося наприкінці 1980-х років.

Нині вони становлять 13% населення Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування