Янукович шукає рішення, яке "зніме надовго мовне питання"

Середа, 11 липня 2012, 16:42

Закон "Про засади державної мовної політики" повинен відповідати нормам Європейської хартії про мови, наголошує президент Віктор Янукович.

Про це він заявив під час неформальної зустрічі з Клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії в Юсупівському палаці у Криму, повідомляє прес-служба глави держави.

"Я впевнений, ми повинні подивитися на світову практику", - сказав Янукович, зауваживши, що мовне питання в Україні політизоване.

За словами президента, у громадян не виникає жодних проблем із використанням української та російської мов, натомість політики весь час "розігрівають якісь пристрасті" навколо цієї теми.

"Тому найкращий орієнтир у цьому питанні – Європейська хартія про мови. Наскільки цей закон відповідає цій хартії, її стандартам – мають сказати експерти", - сказав Янукович.

"Мене запевняють законодавці-ініціатори цього закону, що він пройшов експертизу у Венеціанській комісії. Якщо це так – ми побачимо. Зараз якраз іде цей процес. Він дозволить нам дійсно знайти рішення, яке дасть змогу зняти надовго мовне питання в Україні", - заявив він.

Як відомо, 3 липня більшість у Верховній Раді скандально ухвалила у другому читанні законопроект "Про засади державної мовної політики", авторами якого є "регіонали" Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступник Микола Томенко після цього подали в відставку, яка поки не прийнята. Литвин відмовився підписувати даний законопроект.

Опозиціонери, громадськість та низка експертів вважають, що мовний законопроект спрямований, насамперед, на розширення застосування російської мови. Вони закликають не підписувати його як ухвалений із порушенням процедури.

У Києві та інших містах країни тривають акції протесту проти цього мовного законопроекту. Зокрема, під "Українським домом" у столиці голодують близько 10 молодих осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...