Телебаченню загрожують русифікація, звільнення та скорочення виробництва

Вівторок, 28 серпня 2012, 10:37

Вилучення "мовної" графи з ліцензій на телерадіомовлення не лише призведе до русифікації українського телебачення, але й негативно позначиться на ринку праці.

Про загрозу скорочення робочих місць на українських телеканалах застерегла "Deutsche Welle" директор київського Інституту масової інформації Вікторія Сюмар

Причина такої перспективи, за її словами, у скасуванні 20 серпня Національною радою з питань телебачення й радіомовлення норми про обов'язкове 75%-ве мовлення українською та 25%-ве - мовами регіональних меншин.

На думку експерта, таке нововведення призведе до скорочення виробництва в Україні телепродукції.

"Раніше в українському ефірі російської мови і так було значно більше, ніж того вимагала Нацрада. Переважна більшість інформаційних та розважальних програм купується на ринку дешевого російського телевізійного секонд-хенду. Але тепер телеканали будуть мінімально зацікавлені вкладати кошти в його переклад та дублювання українською мовою", - каже Сюмар.

А голова громадської ради при Нацраді України з питань телебачення та радіомовлення Павло Моісеєв зазначає, що визначення мовного балансу фактично залишене на розсуд власників телерадіоорганізацій.

"Мовний закон обмежує вживання мов нацменшин і віддає перевагу російській мові", - вважає він.

Моісеєв прогнозує, що й реклама на телебаченні тепер стане переважно російськомовною.

Сюмар також сумнівається у збільшенні телепрограм мовами інших нацменшин, крім російської.

Пункт 3-й статті 24-ї закону "Про засади мовної політики в Україні" визначає, що "обсяги загальнодержавного, регіонального і місцевого мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин мають відповідати чисельності мовних груп".

Однак Сюмар не очікує, що ця норма закону буде застосована.

"Партія регіонів хоче відзвітувати про виконання обіцянки щодо впровадження російської мови й поставити собі "галочку". Тому кожен регіональний керівник має так само поставити "галочку" й відзвітувати Партії регіонів про виконання цих обіцянок в своєму регіоні", - каже вона.

"В свою чергу, кожна телекомпанія буде звітувати власникові, щоби той міг поставити "галочку" і відзвітувати перед регіональним керівником. Таким чином, працює не закон чи здоровий глузд – працює принцип "галочки", - вважає Сюмар.

А голова правління міжнародної громадської організації "Інтерньюз-Україна" Костянтин Квурт вважає, що Нацрада поспішила виконати вказівки найвищого керівництва, яке прагне "прискорити тотальну русифікацію України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування