Кабмін зробив гарантом контракту з Іраком ліквідовану компанію - ЗМІ

Субота, 8 вересня 2012, 16:35

Повертати іракській стороні аванс у разі невиконання взятих українським Міноборони зобов'язань з постачання БТРів буде неіснуюча компанія.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", для відновлення зірваного контракту на поставку БТРів до Іраку керівник підприємства Міноборони "Укрспецекспорт" Дмитро Перегудов відправився до Багдаду з листом, що містить урядові гарантії виконання угоди.

За даними джерела ZN.UA в Міноборони, в листі, підписаному главою Кабміну Миколою Азаровим, йдеться: частина отриманого українською стороною в ході виконання контракту авансового платежу в разі порушення домовленостей українською стороною буде відшкодована компанією "Прогрес" - уповноваженим державою посередником на експорт продукції військового призначення.

Однак видання зазначає, що своїм наказом № 139 від 30.12.2010 р. нинішній міністр оборони Дмитро Саламатін, в бутність керівником "Укрспецекспорту", вже оголосив про ліквідацію компанії "Прогрес".

Саламатін прийняв рішення про ліквідацію "Прогресу" під час реалізації багатомільйонних контрактів на постачання озброєнь до зарубіжних країн. Саме в цей період в українських спецекспортерів почалися проблеми з реалізацією зовнішньоекономічних контрактів.

Крім того, видання пише, що в США в ході судового процесу була повністю розкрита схема здійснення посередницьких операцій при поставках БТРів до Іраку із застосуванням великої кількості офшорних компаній.

Судом Сан-Антоніо (Західний Техас, США) винесено вирок по виплаті техаському бізнесменові Говарду Лоурі 61 млн 750 тис. доларів від українсько-американських брокерів, які вирішили не виплачувати йому комісійні за участь в угоді з Іраком щодо постачання озброєнь.

Стенограма судового засідання, яку ZN.UA вдалося взяти на сайті судових рішень, свідчить, що комісійні платежі для українських, іракських і американських посередників і учасників становлять майже 120 млн доларів при загальній сумі угоди 560 млн доларів.

Адвокат американського позивача на суді прямо заявив, що офшори використовувалися для передачі хабарів українським чиновникам. Ймовірно, саме тому в ході суду особистості справжніх власників цих структур не називалися. У залі засідань було зазначено, що ця інформація "вкрай чутлива" для української сторони.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...