Електронні паспорти не вирішать проблем з посвідченням особи – експерт

Четвер, 4 жовтня 2012, 17:52

З прийняттям закону про біометричні паспорти, найбільші зміни торкнуться "внутрішнього" паспорта громадян, однак проблеми з ідентифікаційними документами не вирішаться.

Про це у блозі на сайті Кореспондент пише політолог Олександр Сушко.

"Віднині це буде не радянська книжка з вклеєною фотографією, а пластикова картка з електронним чіпом – приблизно така, як використовується в країнах ЄС", - пише Сушко.

Така картка видаватиметься терміном дії на 10 років, що відповідає європейській практиці і логічно, адже замінити фотографію у документі такого типу неможливо.

Паспорти, як внутрішні, так і для виїзду за кордон оформлятимуться з народження, а не з 16 років.

При цьому видача проїзних документів дитини припиниться, а всі раніше видані документи залишаться чинними до закінчення строку їх дії і не підлягатимуть обов’язковій заміні.

Серед даних, що вноситимуться до електронного паспорта, будуть оцифроване зображення обличчя та підпис, а також оцифровані відбитки пальців як додаткові біометричні дані.

Водночас у прийнятому законі залишилося чимало недоліків, на які раніше вказували експерти. Зокрема, зберігається термінологічна плутанина: замість нинішнього внутрішнього паспорта запроваджується пластикова картка, але вона зберігає стару назву – "паспорт громадянина України" (а не ID-картка).

Крім того, проблему для громадян може скласти відсутність у новому паспорті громадянина України відомостей про місце проживання.

"Оскільки велика кількість адміністративних та соціальних послуг прив’язана до місця проживання, громадянам доведеться регулярно звертатися до чиновників по довідки про місце проживання, оскільки в паспорті ця інформації не передбачена", - пише Сушко.

Також незрозумілою є природа і призначення такого документу як "Картка мігранта", адже для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають тривалий час на території України, передбачена "Посвідка на постійне проживання" та "Посвідка на тимчасове проживання", а також для біженців – "Посвідчення біженця" та "Проїзний документ біженця".

Як відомо, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Закон набуде сили після підписання президентом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...