Європарламент стурбований ситуацією з УНІАН

Середа, 27 лютого 2013, 10:01

Європарламент дуже стурбований останніми повідомленнями про ситуацію в медіа України та ситуацією навколо незалежного агентства УНІАН.

Про це 26 лютого під час саміту Україна-ЄС заявив віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич (група народних партій, Польща), повідомляє Телекритика.

Він відзначив, що ситуація, що сталася з інформагентством УНІАН є одним з першочергових питань зі свободою слова в Україні, які потребують вирішення.

"За різними джерелами, це інформаційне агентство, здається, стало ще одним елементом внутрішньої політичної боротьби за контроль над українськими ЗМІ, що є сигналом, який викликає стурбованість щодо деградації базових демократичних свобод, що поділяються в ЄС та в усьому світі", - зазначив Протасевич.

Він також запевнив, що дуже хотів би бачити підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті "Східного партнерства" у листопаді у Вільнюсі.

Як відомо, 11 лютого на сайті УНІАН з’явилася новина від імені адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка про те, що його намагалися тричі отруїти і що за ним стежать співробітники правоохоронних органів у костюмах "мультиплікаційних ведмедів".

Того ж дня Власенко заявив, що не давав жодного інтерв’ю УНІАН, оскільки того дня перебував у лікарні "Укрзалізниці". Крім того, як з’ясувалося, агентство видало фальшиве інтерв'ю Олександри Кужель з 4 абзацами вигаданого тексту.

Пізніше редактори сайту УНІАН заявили, що новини про Сергія Власенка, за яким стежать ведмеді, а також про Кужель – джинса.

Керівництво УНІАН довгий час не давало жодних офіційних пояснень чи коментарів, включаючи Олександра Ткаченка, який після дзвінка УП вимкнув телефон.

"Українська правда" і "Дзеркало тижня" вирішили бойкотувати новини УНІАН, поки керівництво агентства публічно не роз'яснить причини оприлюднення недостовірної інформації і не спростує її.  18 лютого до них приєднався телеканал ТВі.

Незалежна медіа-профспілка України у зв'язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

Колектив УНІАН згодом оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи "1+1" Олександра Ткаченка, у якому також закликав з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент.

19 лютого в інформаційному агентстві УНІАН відбулися збори трудового колективу за участі представників власників агентства та керівників.

Сторони висловили свої позиції і своє бачення ситуації, що склалася в агентстві, після чого було вирішено взяти перерву для напрацювання та обговорення рішення.

За 30 днів планується проведення зборів засновників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:48
Кадиров намагається спростувати повідомлення про важку хворобу: показав засідання і тренування
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
11:26
В енергосистемі дефіцит: "Укренерго" другий день залучає аварійну допомогу майже цілодобово
11:22
У Києві не планують відкривати пляжний сезон
11:10
Обстріл телевежі: Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ
11:00
"Ми несли вбитого чоловіка, а в нього постійно дзвонив телефон". Історії очевидців трагедії у Чернігові
10:50
"Газпром" через повінь закрив десятки газових свердловин
10:43
В результаті російських обстрілів на Донеччині загинули дві людини
10:40
Президентка Єврокомісії: Схвалення у США допомоги Україні спонукає ЄС до активнішої підтримки
10:37
Кількість гривень в обігу України за I квартал зросла на 16 мільярдів
Усі новини...