Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз закликав опозицію і "компанію" Януковича домовитися

П'ятниця, 5 квітня 2013, 15:50

Екс-спікер Верховної Ради Олександр Мороз закликає владу і опозицію домовитися про дотримання регламенту парламенту при розгляді будь-яких питань порядку денного.

Про це йдеться у його відкритому листі до президента Віктора Януковича, глава Верховної Ради Володимира Рибака, прем’єра Миколи Азарова, керівників парламентських фракцій Олександра Єфремова, Петра Симоненка, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока та Володимира Кличка.

"Політичні події останніх днів, в т.ч. намагання провести роздільне засідання парламенту демонструють для суспільства наявність політичної кризи. Її причина суб’єктивна, залежить значною мірою від впливу кожного з вас", - вважає політик.

"В той же час загострення кризи ніяким чином не знімає об’єктивних причин напружень в країні, а вони якраз найбільше турбують людей. Вони відчувають, що суспільство розділене на владу, політичних зверхників з одного боку і все населення - з іншого боку", - вказує Мороз.

"Користі від протистояння не має і не матиме ніхто… Так само в 2000 році пропрезидентська частина парламенту провела своє засідання в Українському домі. В ній були здебільшого і ті, хто зараз обурюється демаршем фракції ПР і комуністів (або хто представляє політичні сили, що вдалися тоді до авантюри), а тепер називає засідання більшості злочином, ГКЧП, комедією тощо", - нагадує він.

"Такі спроби справді антиконституційні. Але практика підтверджує, що в Україні і незаконні рішення діють як нормативні. У 2000 році так змінено було керівництво парламенту, у 2004-му схвалено проведення незаконного третього туру виборів президента", - уточнив політик.

Мороз зазначає, що "аналіз подій останнього часу переконує в тому, що організатори подій не здатні спрогнозувати їх наслідки, а вони можуть стати некерованими".

"Наприклад, взаємні погрози розпуском парламенту і достроковими виборами - яскраве підтвердження тупика. Вибори на мажоритарній основі змінять докорінно склад парламенту. В ньому зникнуть деякі фракції, законодавчий орган стане абсолютно залежним від виконавчої влади", - уточнює екс-спікер.

"Звертаюся до вас з пропозицією, - проведіть між собою консультації, не чекаючи порадників з-за кордону. Домовтеся про дотримання регламенту при розгляді будь-яких питань порядку денного. Припиніть блокування трибуни парламенту, воно теж не передбачене регламентом. Не застосовуйте в дискусії образи, наклепи, не сійте суспільстві ворожнечі, її і так вистачає", - звернувся до політиків Мороз.

"У дискусії буде вироблено зрозумілий курс розвитку України, а виборці побачать наскільки передвиборні обіцянки партій збігаються з практичними діями їх представників у владі", - зазначає політик.

"Сьогодні ситуація в політикумі тупикова, безперспективна для всіх. Переступіть через штучно побудовані перепони. Ви персонально відповідаєте за ситуацію в державі і суспільстві. Перекладати цю відповідальність на народ – безперспективно, легковажно і ризиковано", - підсумував він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування