Лавринович: правити Конституцію можна на референдумі

Середа, 26 червня 2013, 12:56

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає законною норму про прийняття поправок до Конституції на всеукраїнському референдумі.

Про це він сказав на прес-конференції, передають "Українські новини".

Міністр розповів, що 24-25 червня в Люксембурзі він обговорив підготовку законодавчих змін у рамках європейської інтеграції України з фахівцями Європейської комісії з питань нормативного забезпечення європейської інтеграції України, і після розгляду закону про референдум було відзначено, що більшість норм присутня і в законодавстві інших європейських країн.

"А те, що зазначав секретар "Венеціанської комісії", стосувалося можливості прийняття Конституції на загальнонаціональному референдумі. Принаймні, у двох країнах Європейського Союзу саме так було зроблено, і питання - чи мати таку норму чи ні, лежить не в правовій площині, а в площині політичної доцільності", - уточнив міністр.

"Тому коли ми спілкувалися - винесли цю тему за дужки для обговорення на рівні політичної стратегії, а не на рівні відповідності якимось правовим документам. Тому що тут пред'явити будь-які претензії просто неможливо", - сказав Лавринович.

За його словами, норма про можливість прийняття поправок до Конституції на всеукраїнському референдумі повністю відповідає Конституції, і з цього приводу є рішення Конституційного Суду від 2005 року.

"У Конституції чітко є кілька принципів: єдиним джерелом влади в Україні є народ, і неможлива зміна позиції, яка змінює суспільний устрій без українського народу, і єдиним способом прийняття безпосередньо рішень є загальнонаціональний референдум. Тому що немає іншого способу прийняття рішень усіма громадянами", - продовжив Лавринович.

Міністр уточнив, що доцільність чи необхідність можливості прийняття поправок до Конституції на референдумі може бути предметом обговорення на високому політичному рівні, а не на рівні правових експертів.

Як відомо, Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") вважає, що ухвалення змін до Конституції на референдумі може нашкодити конституційної стабільності і законності в Україні.

При цьому, за даними "Комерсант-Україна", в оновленому порядку денному асоціації, який затвердили в неділю в Люксембурзі на засіданні Раді зі співробітництва Україна-ЄС, йдеться про те, що Київ проведе "удосконалення законодавства про референдум... у світлі рекомендацій Венеціанської комісії"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування