Яценюку у США пообіцяли "список Магнітського"

Четвер, 27 червня 2013, 12:36

Якщо Україна не звільнить екс-прем'єра Юлію Тимошенко, то до Сенату США буде подано новий - значно жорсткіший - проект резолюції по Україні.

Про це повідомив глава політради партії "Батьківщина" Арсеній Яценюк в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Ми хочемо, щоб України підписала угоду про політичну асоціацію із Європейським союзом. Це важливо для 45 мільйонів українців і для цього треба всього-на-всього, щоб президент проявив політичну волю", - пояснив він.

Як відомо, раніше комітет Сенату із закордонних справ ухвалив проект резолюції, який вимагає у уряду України звільнити Юлію Тимошенко та зупинити її політичне переслідування.

Голова "Батьківщини" підкреслив - для того, щоб Україна підписала угоду про асоціацію із ЄС треба вирішити питання Тимошенко; законодавство про суд і прокуратуру, і вибори в Україні.

Яценюк розповів, що "в результаті його зустрічі із сенатором-республіканцем Джоном Маккейном була досягнута домовленість, що у разі, якщо Україна не виконає вимоги звільнити Тимошенко, у Сенаті з'явиться новий - значно жортскіший - проект резолюції по Україні".

Відповідаючи на запитання журналіста, чи йдеться про санкції на зразок списку Магнітського, голова політради партії наголосив: "Саме така фраза була сказана сенатором Маккейном, і я хотів би дуже чітко зазначити нашу позицію".

"Він міститиме жорсткі формулювання та пропозицію запровадити персональні санкції проти вищих посадових осіб України, які не виконують домовленостей і обіцянок", - зазначив Яценюк.

Водночас Яценюк вважає, що для успішного підписання угоди про Асоціацію достатньо буде випустити Тимошенко для лікування за кордон.

"У тому випадку, якщо Тимошенко отримає справедливе право на медичну допомогу за межами України, а саме у Німеччині і отримає можливість негайно провести відповідні медичні операції, щоб підтримати свій стан здоров'я, то я переконаний, що Україна матиме можливість підписати угоду про політичну асоціацію із Європейським союзом", - сказав Яценюк.

Він також розповів, що під час нещодавньої зустрічі із президентом Віктором Януковичем обговорив з ним питання підписання угоди є ЄС та звільнення Тимошенко.

За словами Яценюка, президент відповів йому, що від нього до "західних партнерів" (ймовірно йдеться про місію Кокса-Квасневського) передано пакет пропозицій. Нині Янукович чекає відповіді.

Водночас Янукович на розкрив політику суті направлених Європі пропозицій по Тимошенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News