Обама відкрито пригрозив Сирії військовою силою

Неділя, 15 вересня 2013, 10:33

Вашингтон готовий застосувати військову силу проти Сирії, якщо режим Башара Асада не виконає домовленості між РФ та США щодо знищення хімічної зброї..

Про це заявив президент США Барак Обама, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Будуть наслідки, якщо режим Башара Асада не виконуватиме досягнуті рамкові домовленості", - йдеться у заяві Обами, яку поширив Білий дім.

"Якщо дипломатія не допоможе, США готові будуть діяти", - підкреслює президент.

"Слідом за застосуванням режимом Асада 21 серпня хімічної зброї, в результаті якого було вбито більше тисячі чоловік, я вирішив, що США повинні почати дії з метою запобігання використання сирійським режимом хімзброї, послабити здатність її використання та ясно заявити світові, що ми не потерпимо її застосування" , - підкреслив Обама.

"У зв'язку з серйозною загрозою застосування сили військовою машиною США у нас тепер є можливість досягти нашої мети дипломатичним шляхом", - додав він.

"Використання хімзброї в будь-якому куточку світу - це образа людської гідності і повсюдна загроза безпеці людей. У нас є обов'язок зберегти мир вільним від страху перед хімічною зброєю заради наших дітей", - зауважив Обама. 

Нагадаємо, напередодні Росія та США узгодили передачу хімзброї Сирії під міжнародний контроль. Сирія має протягом тижня надати повний список хімічних озброєнь, якими володіє і до листопада надати міжнародним групам та інспекторам доступ до всіх об'єктів.  В адміністрації США заявили, що в Сирії близько 1000 тонн хімічної зброї, яка зберігається на 45 об'єктах.

Планується, що всю хімічну зброю Сирії буде знищено до середини 2014 року.

Разом з тим глава МЗС РФ Сергій Лавров  зазначив, що у запропонованій угоді немає згадки про можливість військового удару на той випадок, якщо Сирія не виконає домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування