Німеччина не відпустить Тимошенко назад в колонію після лікування - ЗМІ

Субота, 2 листопада 2013, 20:26

Якщо українська влада ухвалить рішення про лікування Юлії Тимошенко в Німеччині, уряд Ангели Меркель не погодиться на її передачу назад під охороною українських тюремних наглядачів.

Таку думку висловив колишній голова київського бюро Фонду імені Фрідріха Еберта, німецький політолог Вінфрід Шнайдер-Детерс, пише ZN.UA.

За його словами, пропонуючи лікування Тимошенко, в Берліні виходили з того, що вона прибуде сюди вільною людиною.

"І після одужання Тимошенко Німеччина напевно не видасть її Україні для відбування терміну ув'язнення, що залишився, як це передбачено текстом законопроекту про зміни до кримінального та кримінально-процесуального кодексів (згідно проекту, дозволяється виїзд тяжкохворих ув'язнених для стаціонарного медичного лікування без скасування вироку суду)", - зазначив Шнайдер-Детерс.

Також експерт наголосив: малоймовірно, що німецький уряд дасть письмові гарантії того, що Тимошенко не займатиметься політичною діяльністю в Німеччині.

"Якщо ж український парламент ухвалить такий закон, керуючись гаслом "лікування не означає помилування", то можна з упевненістю стверджувати, що він не буде сприйнятий Європейським Союзом як рішення "проблеми Тимошенко", - підкреслив експерт.

"Рішення", за яким екс -прем'єр після повернення до України буде змушена повернутися за грати, може змусити її звернутися з проханням про надання політичного притулку. І вона напевно зможе його отримати в будь-якій європейській країні - з негативними наслідками для України", - зазначає Шнайдер-Детерс.

Як відомо, Партія регіонів планує визначитися з позицією щодо можливості лікування екс -прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном  4 листопада на засіданні фракції ПР. При цьому в ПР сумніваються, що  рішення може бути іншим, окрім перерви на лікування. 

1 листопада Тимошенко звернулася із заявою до опозиції з закликом "негайно і без внесення поправок" проголосувати за законопроект Анжеліки Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном.

Раніше Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов заявили, що опозиція вимагає розглянути 2 листопада у парламенті законопроект Лабунської щодо лікування засуджених за кордоном  першим питанням порядку денного.  У "Свободі" заявили, що голосуватимуть за законопроект Лабунської. 

Також на користь цього проекту опозиція відмовляється від проекту лідерів опозиції Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування