Журналіст УП через апеляцію намагається змусити ВР оприлюднити список "виїзників"

Середа, 20 листопада 2013, 16:38

Журналіст "Української правди" Оксана Коваленко оскаржила відмову суду змусити ВР надати списки депутатів, що зареєстрували на виїзному засіданні 4 квітня 2013 року.

Таким чином Коваленко і її представники оскаржили рішення окружного адміністративного суду в апеляційному суді.

Як відомо, суд першої інстанції визнав законною відмову Апарату Верховної Ради надати за запитом позивача копії списків реєстрації народних депутатів на скандальному виїзному засіданні 4 квітня 2013 року, підтримавши позицію відповідача щодо неможливості надати документи, які містять конфіденційну інформацію про народних депутатів, а саме – їх підписи.

На думку Оксани Коваленко та її представників, таке рішення є необґрунтованим і порушує норми законодавства України, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов’язків, тому за своїм характером є публічною інформацією.

Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати.

Зокрема,  у судовому засіданні сторона позивача надала суду відповідні копії декларацій з підписами депутатів, які були присутні на виїзному засіданні. Отже, зазначена інформація не може вважатись конфіденційною.

У зв’язку з допущеними порушеннями норм матеріального права і невідповідністю висновків суду обставинам справи, в апеляційній скарзі  висловлено прохання скасувати постанову Окружного адмінсуду міста Києва, визнати неправомірною відмову та зобов’язати Апарат ВРУ надати копію відповідного документа.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду "Відродження".

Як відомо, кореспондент "Української правди" Оксана Коваленко оскаржила в суді відмову Апарату Верховної Ради надати списки з підписами депутатів, які були на "виїзному засіданні" на Банковій 4 квітня. Однак суд відмовився зобов'язати Апарат Рибака оприлюднити списки "виїзної Ради

4 квітня фракції КПУ, Партії регіонів та підконтрольні їм позафракційники під виглядом зборів, замість того щоб домовлятися з опозицією, яка заблокувала трибуну, просто пішли із Грушевського на Банкову, – оголосили, що мають 244 голоси й провели там засідання Верховної Ради.

Попри заяви та накази спікера Володимира Рибака, апарат ВР, посилаючись на конфіденційність, двічі відмовлявся надавати "Українській правді" списки реєстрації з живими підписами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування