У Раді уже три законопроекти про амністію

Середа, 29 січня 2014, 09:52

У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти щодо амністії учасників акцій протесту.

Законопроекти №4021-1 й №4021-2 "про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", внесені у парламент 29 січня.

Перший законопроект внесений "регіоналами" Віталієм Журавським та Дмитром Шпеновим, а другий – позафракційним депутатом Юрієм Дерев’янком (колишній соратник Арсенія Яценюка по "Фронту змін"). 

Раніше, ще 27 січня, депутат від "Батьківщини" Леонід Ємець зареєстрував законопроект №4021 з цього ж питання.   

Станом на 10:50 середи тексти нових проектів законів відсутні, вони передані на розгляд керівництву.

Опозиційний законопроект передбачає, що активісти, які брали участь у акціях протесту з 26 грудня 2013 року, звільняються від кримінальної відповідальності та покарання. Цей закон застосовується до підозрюваних, підсудних та засуджених активістів із дня, наступного за днем опублікування, і виконується протягом місяця.

Водночас, "регіонали" передбачили виконання протестувальниками низки умов для того, щоб їхній законопроект про амністію почав діяти. 

"Від кримінальної й адміністративної відповідальності будуть звільнені підозрювані чи звинувачувані у скоєнні злочинів у ході мітингів, за винятком тих, хто підозрюється в убивствах, викраденні людей, перешкоджанні роботі журналістів та інших тяжких злочинах", - цитує Шпенова прес-служба Партії регіонів.

Його закон почне діяти лише після того, як протестувальники звільнять захоплені приміщення, розблокують вулиці, демонтують барикади.

"Регіонал" також зазначив, що повинні бути розпущені незаконні воєнізовані формування, а зброя й вибухові речовини, якщо такі є в мітингувальників і в місцях проведення мітингів, будуть добровільно передані правоохоронцям.

"Вихід зі складної ситуації, у якій опинилася наша країна, можливий лише у випадку взаємних поступок і компромісів", - зазначив Шпенов.

"Наша політична сила готова піти назустріч протестувальникам і закрити кримінальні справи проти всіх, хто не переступив крайню межу – не відбирав життя в людей. Проти тих, хто не створював загрози для журналістів, які не беруть участь в акціях протесту, а висвітлюють їх і доносять інформацію до суспільства", - заявив він.

"Ми хочемо побачити крок назустріч і з боку наших політичних опонентів у вигляді нормалізації роботи органів державної влади й відновлення нормального транспортного сполучення. Упевнений, ухвалення даного законопроекту стане ключовим кроком до поновлення громадського порядку в Україні й зниженню градусу протистояння", - сказав Шпенов. 

Як відомо, об 11:00 має продовжитися позачергова сесія Верховної Ради, на які мають розглядати питання амністії. Напередодні було зроблено перерву для підготовки відповідного законопроекту.

Лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок заявляв, що опозиція зробить усе, щоб у парламенті було проголосовано її законопроект про амністію учасників акцій протесту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування