Яценюк: 5-й день не можу поговорити з прем’єром чи президентом РФ

Вівторок, 11 березня 2014, 12:40

Керівництво Росії не йде на контакт із новим керівництвом України, повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Виступаючи в Верховній Раді він повідомив, що ні прем’єр, ні президент РФ не виходять на зв’язок уже п’ятий день, тоді як у Криму погіршується ситуація за участю російських сил.  

"Україна готова до прозорих перемовин з Російською Федерацією. І до відбудови нового типу стосунків між Україною та Росією, де Росія визнає суверенність, незалежність і територіальну цілісність України. І де Росія визнає курс України на європейську інтеграцію", - сказав Яценюк.

"І ми в двосторонніх стосунках виконуємо зобов’язання, а не просто їх підписуємо. І де Росія перестає захоплювати через військову агресію територію суверенної незалежною державою, яку вони раніше називали братською", - продовжив він.

"Тепер зрозуміло, що таке братські стосунки: це брати в повній амуніції на танках і БТРах заїжджають на територію суверенної держави. Нам такого братства непотрібно", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що західні партнери виступили з ініціативою формування контактної групи.

"І ми підтримуємо… Я знаходжуся в постійному зв’язку з усіма керівниками держав-членів Європейського Союзу та з американської адміністрацією", - сказав Яценюк.

"Я зробив повторний запит на телефонну розмову з прем’єр-міністром Російської Федерації Медведєвим. Із мене корона не впаде. Ми готові розмовляти з росіянами, але, на жаль, напевно, в росіян є інші проблеми і питання, - і протягом п’ятого дня я не можу провести розмову з президентом чи прем’єром Російської Федерації", - повідомив він

"Можливо, через публічне звернення їм дадуть доповідь про те, що пора би вже розмовляти з Україною – через телефон, а не через засоби спецзв’язку, якими спілкуються з російськими військовими", - сподівається прем’єр.

За словами Яценюка, насамперед, має бути сформована контактна група на рівні країн-гарантів, країн ЄС, ОБСЄ, ООН.

"Виключно дипломатичний і політичний шлях – це те, що ми сьогодні вбачаємо як єдиний вихід із даної ситуації", - заявив він.

Яценюк повідомив, що у вівторок відбуває до США, де зустрінеться з президентом Бараком Обамою. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування