Європейський суд надав справі Савченко проти РФ статус пріоритетної - адвокат

Середа, 16 липня 2014, 11:19

Європейський суд з прав людини 15 липня почав провадження у справі української льотчиці Надії Савченко проти Росії, надавши справі статус пріоритетної.

Про це повідомила український адвокат Валентина Теличенко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Президент суду звернувся до уряду РФ з питаннями про те, як Надія Савченко потрапила в російський СІЗО, на яких підставах і чому досі не були надані можливості зустрітися з консулом України. Також суд зобов'язав уряд Росії проінформувати про умови утримання української льотчиці", - зазначила адвокат.

Як повідомлялося, 31-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до незаконного збройного формування під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася в Росії у воронезькому СІЗО. Як стверджують в Слідчому комітеті РФ, Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом.

9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві.

Обласний суд залишив її під вартою до 30 серпня.

Президент України Петро Порошенко доручив Генеральній прокуратурі і Службі безпеки перевірити обставини вивезення Савченко з України на територію Російської Федерації.

Крім того, Порошенко доручив МЗС із залученням інших держорганів вжити всіх заходів до безумовного звільнення з-під варти російською стороною української льотчиці і повернення її в Україну.

14 липня прес-служба президента України повідомила, що голова адміністрації президента РФ Сергій Іванов пообіцяв забезпечити доступ українського консула до Савченко.

Однак до цього часу консул не зміг зустрітися з українкою.

Європейська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування