Меркель блокувала рішення НАТО проти Путіна - Der Spiegel

Середа, 3 вересня 2014, 18:27

Пригрозивши президенту Жозе Мануелю Баррозу "взяттям Києва за два тижні", Володимир Путін остаточно затвердив свою роль ворога НАТО. І канцлеру Німеччини Ангелі Меркель доведеться змиритися з цим.

Про це в середу пише видання Der Spiegel, яке зауважує, що до цього часу Меркель була фактично адвокатом Путіна і блокувала рішення НАТО проти Росії. Тепер їй доведеться його покарати разом з іншими членами організації.

Видання пише, що саме Меркель відкидала жорсткіші санкції проти Кремля, які ЄС ввів у відповідь на його агресію проти України. Крім того, Польща і країни Балтії хочуть збільшити присутність військ НАТО на своїй території. Проте до цього часу Берлін виступав проти цього, не бажаючи викликати гнів у Володимира Путіна.

Також роками Німеччина не дозволяла НАТО розширити присутність в Європі американської системи ПРО і направляти її проти Росії. Коли в Україні спалахнув збройний конфлікт проти Росії, члени Альянсу зі Східної Європи вимагали посилити патрулювання своїх кордонів спільними силами. Меркель не відразу погодилася на цей крок.

На саміті в Уельсі Меркель збирається підтримати розміщення чотирьох нових військових баз НАТО в Балтії та Польщі. А також відправити 120 німецьких солдат на вчення в Східну Європу.

Критики стриманості Меркель в Альянсі дуже зраділи, коли новим головою Європейської ради став прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, країна якого виступала за жорстку протидію агресії Росії.

Два дні тому, на церемонії, присвяченій пам'яті початку Другої Світової війни, Туск назвав події в Україні "війною" і порівняв їх з розділом Польщі в 1939 році.

В цей же час, президент США Барак Обама приїхав до Естонії, щоб зустрітися з лідерами балтійських країн і запевнити їх у підтримці Америки в питанні безпеки. Це мало стати позитивним сигналом перед самітом НАТО. Однак в дипломатичних колах кажуть, що переговори з Путіним Обама повністю переклав на Меркель.

Нещодавно Ангела Меркель заявила, що хоче жорстких санкцій проти Росії, навіть якщо вони нашкодять Німеччини.

ZN.UA

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування