СК РФ допитає тих, хто розповів про катування підозрюваного в убивстві Нємцова

Середа, 11 березня 2015, 14:40

Слідчий комітет РФ допитає членів Громадської спостережної комісії Москви через їхні питання до Заура Дадаєва, затриманого у справі про вбивство Бориса Нємцова.

Як повідомляє СК РФ, Єву Меркачеву й Андрія Бабушкіна викличуть на допити найближчим часом.

"Відвідування членами Громадської спостережної комісії м. Москви Заура Дадаєва, арештованого у кримінальній справі про вбивство Бориса Нємцова, було організовано винятково для з'ясування умов його утримання", - говориться у повідомленні.

"Члени цієї комісії, серед яких були Єва Меркачева й Андрій Бабушкін, не будучи учасниками кримінального процесу, стали цікавитися матеріалами кримінальної справи, таким чином, порушивши не лише встановлені правила, але й закон", - стверджує СК РФ.

На думку слідчих, подібні дії можуть бути розцінені як втручання у діяльність слідчого з метою завадити всебічному, повному й об'єктивному розслідуванню справи, тобто за ч. 2 ст. 294 КК РФ.  

"Цим діям буде дано відповідну процесуальну оцінку", - попереджає СК РФ.

"Єва Меркачева й Андрій Бабушкін найближчим часом будуть викликані на допити, з ними буде проведено інші слідчі дії, спрямовані в тому числі на з'ясування всіх мотивів, якими вони  керувалися, докладно цікавлячись обставинами кримінальної справи й публікуючи їх у ЗМІ", - заявляють там.

"Якщо від звинувачуваних надійдуть заяви про застосування до них насилля, то слідство ретельно перевірить їхні аргументи", - додає СК РФ. 

Раніше, 10 березня, газета "Московський комсомолець" опублікувала розмову членів Громадської спостережної комісії зі Шагідом і Анзором Губашевими, а також із Зауром Дадаєвим.

Заур Дадаєв показав членам ОСК сліди від наручника й кайданів, заявивши, що провів дві доби скутим і з пакетом на голові. Дадаєв у розмові з правозахисниками заперечував причетність до вбивства політика, хоча раніше зізнався слідству у зворотному. 

"Увесь час кричали: "Ти вбив Нємцова?". Я відповідав, що ні. У момент затримання я був із товаришем, із моїм колишнім підлеглим Русланом Юсуповим. І вони сказали, що якщо я зізнаюся, то його відпустять. Я погодився. Думав, його врятую, і мене до Москви довезуть живого. А то б трапилося із мною те ж, що із Шавановим. Він же нібито підірвався на гранаті", - розповів Дадаєв правозахисникам. 

Як відомо, опозиціонер Борис Нємцов був убитий у центрі Москви в ніч на 28 лютого на Москворіцькому мосту чотирма пострілами в спину. 

За цим фактом було порушено кримінальну справу, фігурантами якої на даний час є п'ять осіб: Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов, Шагід Губашев, Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Двом останнім висунули звинувачення в організованому вбивстві й незаконному зберіганні зброї.

"Дождь", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування