Туск розповів, чому більшість лідерів ЄС не поїдуть до Путіна на парад

П'ятниця, 8 травня 2015, 00:30

Більшість європейських лідерів не поїдуть на парад Перемоги в Москву 9 травня, оскільки розуміють, яку перемогу Росія може святкувати наступною.

Таку думку в четвер висловив президент Європейської ради Дональд Туск в ході політичної дискусії на тему "Європейська інтеграція як урок, отриманий після Другої світової війни" в рамках святкування 70-річчя її завершення у Гданську, передає Укрінформ.

"Я переконаний, що європейці повинні представляти наслідки своїх дій. Тому, між іншим, так багато з нас не зважилися на участь у параді Перемоги. Ми включили уяву і почали думати: яку перемогу в майбутньому має на увазі організатор цього параду", - заявив Туск.

За його словами, зло сьогодні знову стало реальністю, про що найкраще знає Президент України Петро Порошенко.

Туск зазначив, що також добре про це знають і в Брюсселі, де все частіше використовують слова: війна, криза, кров, смерть.

"Знаємо, що немає однозначних рішень в історії, ми знаємо, що, на жаль і на щастя, однозначно не виграє ні зло, ні добро. Але ми повинні бути добре підготовленими до подій, які ми не можемо передбачити", - резюмував глава Європейського ради.

Він підкреслив, що в контексті загроз, які зараз є на континенті, Європа може бути відповідальною і сильною.

Так, раніше в Москву на парад Перемоги відмовилися їхати президент Франції Франсуа Олланд, президент США Барак Обама, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, голова Європейської ради Дональд Туск, президенти Польщі та Словенії.

Також на 9 травня до Путіна не поїдуть президент Угорщини Янош Адер, президент Чорногорії Філіп Вуянович, президент Молдови Ніколає Тімофті, президент Фінляндії Саулі Нііністьо, президент Словаччини Андрій Кицька і президент Болгарії Росен Плевнелієв.

У той же час Ангела Меркель прибуде до Москви 10 травня, під час візиту вона проведе переговори з Володимиром Путіним і разом з ним покладе вінки до могили Невідомого солдата.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування