Єлісєєв знову просить Європарламент закликати Росію звільнити Савченко

Середа, 17 червня 2015, 22:51

Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання в рамках Мінських угод, зокрема, щодо звільнення незаконно утримуваних осіб, у тому числі й народного депутата, льотчиці Надії Савченко.

Про це заявив посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв, закликавши Європарламент повпливати на РФ.

"Я хочу скористатися можливістю і попросити вас закликати Росію звільнити Надю Савченко та інших незаконно затриманих полонених", - сказав він, виступаючи в середу на засіданні підкомітету з питань прав людини Європарламенту, нагадавши, що 17 червня виповнюється рівно рік з моменту незаконного затримання української льотчиці.

Говорячи про ситуацію на сході України, посол, зокрема, відзначив наявність доказів торгівлі людьми, насамперед, жінками, на територіях, підконтрольних бойовикам.

Єлісєєв також привітав плани членів підкомітету відвідати Україну в липні. "Ми зробимо все можливе, щоб сприяти цьому візиту", - сказав він.

Як відомо, 18 червня 2014 року Савченко була незаконно вивезена до Росії, де її звинуватили в пособництві вбивству російських журналістів та незаконному переході кордону. За статтею про вбивство їй загрожує до 20 років колонії.

6 травня Басманний райсуд російської столиці в черговий раз продовжив арешт Савченко — цього разу до 30 червня.

Того ж дня цей же суд відхилив скаргу заручниці на невизнання її дипломатичного імунітету як члена ПАРЄ. 

13 грудня 2014 року Савченко оголосила голодування, вимагаючи свого звільнення.

19 лютого стало відомо, що вона відмовилася від ін'єкцій глюкози, які підтримують її здоров'я, бо через катетери у неї запалилися вени.

5 березня Савченко погодилася вживати бульйон, однак 16 березня поновила голодування. 12 травня стало відомо, що льотчиця відмовилася від голодування.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування