Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мотив вбивства Нємцова визначить психіатрична експертиза

Понеділок, 13 липня 2015, 05:33

Психолого-психіатрична експертиза обвинувачених у кримінальній справі про вбивство Бориса Нємцова допоможе слідству визначитися з мотивом злочину - було воно вчинене з ненависті за релігійною ознакою або ж за наймом.

Про це повідомляє "Комерсант".

Уже на цьому тижні всім п'ятьом обвинуваченим у гучній кримінальній справі належить обстеження у фахівців Московської клінічної психіатричної лікарні.

У число так званих підекспертних потрапив і передбачуваний співучасник вбивства Беслан Шаванов, який ще 7 березня підірвався на власній гранаті під час операції з його затримання в Грозному. Його особистість вивчатимуть заочно - по медкарті, вже затребуваній з військової частини.

Експертиза в першу чергу покликана відповісти на питання про осудність підозрюваних у момент вбивства Нємцова. Однак ця частина експертизи, на думку близького до розслідування джерела "Комерсанта", не представляє особливого інтересу як для слідства, так і для захисту.

 Адже за чотири місяці, протягом яких обвинувачені перебувають під арештом, обидві сторони мали можливість переконатися в тому, що всі вони дієздатні і душевними захворюваннями не страждають. Інша справа - психологічний аспект, заради якого, за даними співрозмовника "Комерсанта", і було організовано захід.

В рамках психологічної експертизи лікарям належить встановити, як могли вплинути на вчинки обвинувачених індивідуальні риси їх особистості. Такі, наприклад, як характер, темперамент, світогляд, внутрішня система цінностей, звичні способи адаптації в суспільстві та реагування на зміну ситуації, культурні та емоційні особливості.

У підсумку експерти повинні будуть відповісти на запитання, чи були обвинувачені релігійними фанатиками, здатними вбити людину за одні лише висловлювання щодо можливості друкування карикатур на пророка Мухаммеда.

Нагадаємо, після атаки на Charlie Hebdo Нємцов підтримав журналістів.

Таким чином, від висновків експертів фактично залежить, в якому напрямку слідство буде рухатися далі і, найголовніше, з яким мотивом справа про вбивство Бориса Нємцова піде в суд.

Якщо лікарі визнають обвинувачених врівноваженими людьми зі стійкою психікою, викладена ними "карикатурна" версія буде визнана наслідком вигаданої як відволікаючий від замовників маневр, а злочин так і залишиться замовним. Руслану Геремеєву та його водієві, які втекли, тоді можуть бути пред'явлені заочні звинувачення, і вони потраплять у федеральний розшук.

Якщо ж психологи виявлять у передбачуваного кілера Заура Дадаєва і його можливих пособників схильність до релігійному екстремізму, кримінальну справу доведеться перекваліфікувати на статтю "Вбивство з мотивів релігійної ненависті".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: