Яценюк: громадянин має пам'ятати прізвище мера, а не міністрів

Четвер, 23 липня 2015, 15:57

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав органи місцевого самоврядування активніше використовувати свої можливості.

Про це він сказав на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства в четвер, інформує "Урядовий портал".

"Якщо хтось думав, що децентралізація – це коли ми просто віддамо всі гроші униз, і нам ще будуть знизу розповідати, як ділити кошти центрального бюджету, - це не так. Це двосторонній процес. Ви отримуєте повноваження на місцях, але ви отримуєте і відповідальність", - сказав Яценюк

За його словами, потрібна нова якість територіальних громад, місцевих рад і керівництва міст.

Яценюк наголосив, що зміни до Конституції - це серйозний крок щодо адміністративної реформи і передачі реальних повноважень вниз.

"Обласні державні адміністрації, які виконують сьогодні абсолютно непритаманні для них функції розподілу коштів, втручання в господарську діяльність, - повинні бути ліквідовані як клас. Президент буде мати префектів, завдання яких – нагляд за додержанням законодавства на відповідних територіях і координація, а не втручання в діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Все інше повинно піти до органів місцевого самоврядування, до територіальних громад", - наголосив він.

Глава уряду висловив сподівання, що "парламент знайде в собі сили проголосувати конституційною більшістю за відповідні зміни"

За словами Яценюка, в найближчі два роки необхідно повністю підготуватися до переходу на нову якісну систему управління державою:

"У цій системі управління державою громадянин країни повинен пам’ятати прізвище президента, важко згадувати прізвище прем'єр-міністра і точно не знати прізвищ міністрів. Але яке прізвище він повинен знати – це свого мера, свого керівника виконавчого органу, свого депутата на місці, який, отримавши повноваження, отримує і відповідальність перед конкретною людиною, яка йшла на виборчу дільницю і хоче, щоби ті обіцянки, які давали місцеві політики, були виконані".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування