Скандальний прокурор знову вийшов з СІЗО, тепер за 6,4 млн

П'ятниця, 24 липня 2015, 16:03

Перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін вніс заставу у 6,4 млн грн та вийшов з СІЗО.

Про це повідомляє ТСН.

Шапакін вже вдруге вносить за себе заставу. Вперше суд призначив суму у 3,2 млн грн – 9 липня прокурор вийшов з-під варти. 

Під час судового засідання, коли йому було збільшено заставу, Шапакін пояснював, що перші 3,2 мільйони гривень за нього внесли друзі.

Після цього рішення суду першої інстанції оскаржили у Апеляційному суді. Сторона обвинувачення вимагала призначити заставу у 30 млн грн, але суд обрав значно нижчу суму. 

Тепер Шапакін доплатив ще 3,2 мільйони до першої застави.

Згідно з даними слідства, у щоденниках Шапакіна були знайдені дані про зберігання більше 2 мільйонів доларів. Крім того, під час обшуків у Шапакіна знайшли вогнепальну зброю і наркотики.

5 липня СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

Як відомо, 5 липня заступник голови слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць були затримані за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.

В результаті обшуку у них вдома і на роботі були вилучені гроші на загальну суму близько 500 тисяч доларів, а також коштовності і зброя.

Суд заарештував обох, а також третього підозрюваного – приватну особу Валерія Гібаленка – на два місяці з можливістю вийти під заставурозміром 3,2 млн гривень.

9 липня Шапакін вийшов під заставу.

21 липня апеляційний суд збільшив йому заставу до 6,4 млн гривень.

У вівторок стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін і його перший заступник Володимир Гузир здійснюють тиск на слідство та суди для зняття обвинувачень з затриманих чиновників і для переслідування слідчих та прокурорів, які проводили спецоперацію.

У коментарі "УП" Шокін, і його інший заступник Юрій Столярчук запевнили, що не тиснуть на слідчих і жодних кримінальних справ щодо них немає.

Однак ще один заступник Шокіна – Віталій Касько, який також брав участь у спецоперації проти корумпованих прокурорів, підтвердив факт тиску на слідчих і їхнє кримінальне переслідування з боку керівництва ГПУ.

Ввечері вівторка президент Порошенко викликав до себе Шокіна і Сакварелідзе, вони запевнили, що конфлікту немає.

Про деталі конфлікту читайте у статті "Української правди".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування