Аваков розповів, за що затримають Фірташа

Субота, 19 грудня 2015, 15:57

У разі прибуття олігарха Дмитра Фірташа в Україну він був би затриманий, у тому числі і у справі про банк "Надра".

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава МВС Арсен Аваков.

За його словами, коли Фірташ заявив, що має намір повернутися в Україну, він "грав свою гру".

"Він качав ситуацію напередодні апеляції по своїй екстрадиції в США і хотів показати неспроможність України. Тоді ми могли затримати його, але це було б не по закону. Як міністр, який відповідає за законність, я не міг дозволити його затримати", - заявив Аваков .

Він зазначив, що Фірташ "хоче в Україну, тому що у нас не передбачена екстрадиція".

"Але ми разом з ФБР вже знайшли баланс. У відповідності зі ст.597 КПК, у разі міжнародного правового звернення ми можемо його затримати на 40 днів, згідно з Міжнародною конвенцією по боротьбі з корупцією, за наявності ордера. Екстрадиції може і не бути, але ми спочатку його заарештовуємо, а потім американці, наприклад, приймають рішення про передачу справи нам", - додав глава МВС.

"Ми можемо прийняти справу і засудити його тут, а можемо і не зробити цього. Є речі, про які я не можу говорити зараз ... ", - зазначив він.

Говорячи про можливість арешту Фірташа в разі його прибуття до України зараз, Аваков відповів ствердно.

"Зараз йдеться ще й про банк "Надра", де є особисто ним підписана і не виконана гарантія на мільярди гривень. Гроші, як ви знаєте, з цього банку були виведені, величезна кількість людей по всій країні постраждали, і бюджет отримав величезну пробоїну. Тому ми дуже серйозно ставимося до цього провадження", - заявив Аваков.

Як відомо, глава ради групи компаній Group DF, голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ був арештований в Австрії 12 березня 2014 за запитом влади США.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію.

30 квітня 2015 цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну.

Фірташ заявив, що має намір повернутися в Україну, де 2 грудня планував взяти участь у з'їзді Федерації роботодавців України, проте вирішив відкласти своє повернення.

Глава МВС Арсен Аваков анонсував затримання Фірташа за фактом звернення Мін'юсту США в Генпрокуратуру України.

У МВС повідомляли, що у них немає кримінальних проваджень, в яких бізнесмен Дмитро Фірташ проходить в якості підозрюваного, але є справа по групі компаній Ostchem, в якому він був викликаний на допит в якості свідка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування