Російський суд не дозволяє українському адвокату захищати Савченко

Четвер, 24 грудня 2015, 09:27

Суд у Донецьку Ростовської області РФ відмовився призначити захисником український льотчиці, депутата Верховної Ради Надії Савченко українського адвоката Олександра Плахотнюка.

Відповідні клопотання Савченко суд за одне лише засідання в середу відхилив тричі поспіль, повідомляє "Радіо Свобода".

"Я прошу дати мені можливість захищатися від вас так, як я хочу", - говорила Савченко.

Суддя Леонід Степаненко відповів: "Від суду не потрібно захищатися". Савченко парирувала: "Від вас – треба. Ви Україну республікою називаєте, від вас її треба захищати".

"Клопотання про мою участь суд відхилив тричі. Першого разу – бо я адвокат, вдруге – тому що не адвокат, а втретє – послалися на якесь рішення Конституційного суду РФ", - прокоментував Плахотнюк "Радіо Свобода".

"Було б зрозуміліше, якби суд відмовив, нічим не мотивуючи. Навіть якщо не брати до уваги мій статус адвоката в Україні, я цілком підходжу під категорію "інших осіб", адже навіть родичі, які не мали юридичної освіти, допускають до захисту! Відмова на минулому засіданні був через те, що мене не було, тепер я є – знову відмова", - додав він.

Адвокат припустив, що суд відмовляє йому в участі в процесі, щоб не допустити долучення до матеріалів справи зібраних Плахотнюком в Україні документів.

Ці документи, за словами захисту, доводять невинуватість Савченко. Вони спрямовані Генпрокуратурою України російським колегам, а також у Мін’юст і Донецький міський суд.

Суд послідовно відмовляв у долученні до справи всіх матеріалів, наданих захистом.

"Суд нічого нового не придумав: нам відмовляли в долученні документів на тій підставі, що вони отримані непроцесуальним шляхом. Якби в мене зараз з'явився статус захисника Савченко, то таку підставу не можна була б використовувати", - зазначив Плахотнюк.

"Робиться все для того, щоб унеможливити використання доказів, які залізно підтверджують алібі Савченко. Це розуміють усі: і прокурори, і суд. По суті, докази, отримані нами в Україні, не можна спростувати. Їх можна лише заборонити використовувати, що й робиться", - додав він.

Серед документів, у долученні яких відмовляє суд, – матеріали, отримані слідством і адвокатами в Україні у справі про викрадення Савченко.

За словами Плахотнюка, який представляє в Києві інтереси Савченко, визнаної постраждалої, ця справа перебуває на стадії передачі до суду.

Адвокат Новіков сказав: "Вони придумали підстави, яких у законі немає… Коли ми з'ясовуємо, чи можна вважати Плахотнюка адвокатом, нам кажуть, що не можна, тому що він адвокат в Україні, а коли говоримо, що він інша особа, нам говорять, що він адвокат!".

Єдиним позитивним для захисту результатом засідання 23 грудня став допит наукового співробітника Астрономічного інституту МГУ Ольги Возякової, яка провела експертизу відеозапису, зробленого під час узяття в полон Савченко 17 червня 2014 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News