Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна призупиняє транзит російських вантажівок

Понеділок, 15 лютого 2016, 10:11
Україна призупиняє транзит російських вантажівок

Україна призупиняє транзитні переміщення вантажних автомобілів Російської Федерації територією України.

За результатами урядової наради, яка відбулася вранці 15 лютого, Міністерство інфраструктури та Міністерство закордонних справ України вживуть відповідні заходи, інформує прес-служба Кабінету міністрів.

"Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії", - сказано в повідомленні.

"До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України", - заявляє уряд.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що у зв’язку з тим, що РФ порушила правила й процедури СОТ і в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажівок територією Росії, МЗС України невідкладно направило ноту Росії з вимогою пояснити такі незаконні дії.

"До моменту отримання пояснень та вирішення даного спору Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ територією України", - заявив Яценюк.

"Ми вимагаємо від Росії невідкладно виконати вимоги СОТ, поновити транзитний рух українських автотранспортних засобів", - додав він.

Прем’єр зазначив, що українська сторона проводить консультації з країнами-членами Європейського Союзу та звертається до країн-членів ЄС щодо виконання Російською Федерацією базових принципів Світової організації торгівлі.

Російська Федеральна служба з нагляду у сфері транспорту заявила, що станом на ранок понеділка, 15 лютого, затримала вже 152 українських вантажівки – документи на них вилучено, машини поставили на спецстоянки.

Рух вантажних транспортних засобів, зареєстрованих в Україні, на території Росії призупинили 14 лютого у відповідь на блокування російських фур активістами в Україні.

Наприкінці грудня 2015 року Кабмін у відповідь на запровадження Росією санкцій щодо України ввів заборону на ввезення деяких російських товарів.

1 січня 2016 року уряд РФ ввів обмеження на транзит через свою територію вантажів з України до Казахстану: вантажі мали слідувати через Білорусь і тільки через два пункти пропуску на кордоні Білорусі та РФ, і через три - на кордоні РФ і Казахстану.

У січні повідомлялося, що Україна не заборонятиме російський транзит через свою територію, аби не порушувати міжнародне торговельне законодавство.

У лютому повідомлялося, що Україна видала РФ дозволи на транзитне перевезення вантажів і нерегулярний транзит пасажирів автотранспортом. Аналогічні дозволи Україні на паритетних засадах надала Росія.

Україна вже опрацьовує "шовковий шлях" для доставки вантажів від кордону Євросоюзу до кордону Китаю в обхід території Росії. Однак він поки що дорожчий і довший за варіант через РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування