ГПУ завела справи на суддів і прокурорів Савченко

Середа, 23 березня 2016, 10:44
ГПУ завела справи на суддів і прокурорів Савченко
Владислав Рязанцев

Генеральна прокуратура України відкрила два кримінальні провадження проти російських суддів і прокурорів, причетних до винесення вироку українці Надії Савченко.

Про це заявив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко на брифінгу в Києві у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Учора до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесено два кримінальні провадження. Перше – за ч.2 ст.375 Кримінального кодексу України, зазначене кримінальне провадження стосується суддів Донецького міського суду Росії, пов'язаного з винесенням завідомо неправосудного рішення у відношенні Савченко", - сказав він.

Йдеться про трьох суддів Донецького міського суду Росії: Леоніда Степаненка, Алі Хайбулаєва й Євгена Черниша.

"Друге кримінальне провадження, внесене вчора нашими колегами в ЄРДР, пов'язане з прокурорами РФ… Там у нас ч.2 ст.372 Кримінального кодексу України, тобто незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності", - заявив Куценко.

Ця справа пов'язана з прокурорами Генпрокуратури РФ Павлом Філіпчуком, Дмитром Юношевим і Владиславом Кузнєцовим, зазначив Куценко.

Він повідомив також, що ГПУ готує міжнародні доручення для вручення підозри прокурорам і суддям РФ, що засудили Савченко до 22 років колонії.

"Сьогодні складено повідомлення про підозру. Ми готуємо міжнародні доручення", - сказав Куценко.

"Після відмови (за міжнародними дорученнями – ред.) ми будемо звертатися в Інтерпол", - додав він.

Куценко пояснив, що це необхідно для проведення процедури заочного осудження.

ГПУ склала повідомлення про підозру кожному з трьох суддів і кожному з трьох прокурорів у справі Савченко.

"Наші дії надалі, щоб усі розуміли… Ми готуємо міжнародне доручення, і спрямуємо ці підозри до Російської Федерації, а в дорученні буде визначено вручити їх зазначеним особам і допитати їх за тими питаннями, які поставлять прокурори", - повідомив Куценко.

Росія або ознайомить суддів і прокурорів із підозрами, висунутими Генпрокуратурою України, вручивши їм їх, або відмовиться зробити це.

"Після того, як надійде відмова, а ми, на жаль, прогнозуємо саме відмову, ми будемо звертатися в Інтерпол щодо оголошення зазначених осіб у розшук, що дозволить нам у свою чергу, після оголошення їх у міжнародний розшук, почати процедуру заочного засудження", - сказав Куценко.

"За нашим законодавством, виконання покарання для заочно засудженої особи починається лише після того, як цю особу затримано. Тобто це може бути й через 5, і через 10 років", - додав він.

Прокурор вважає, що ГПУ надасть усі необхідні документи й аргументацію для того, щоб Інтерпол оголосив російських чиновників у розшук.

Куценко наголосив, що ГПУ діє в рамках законодавства. "Кожен режим рано чи пізно завершується… а ці особи – судді, уже знають, що їх шукають", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...