США навіть не думають міняти на Савченко ув’язнених росіян

Вівторок, 29 березня 2016, 12:36

У Вашингтоні не розглядають можливість обміну засудженої в Росії української льотчиці Надії Савченко на росіян, які відбувають покарання в США.

"Ми не розглядаємо таку можливість", - заявив РБК офіційний представник посольства США в Москві Уілл Стівенс.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт також не вважає можливим обмін Надії Савченко на росіян Віктора Бута й Костянтина Ярошенка, які відбувають покарання в США.

"Пропозиція для обміну – це просто смішно. Савченко утримують незаконно в Росії, вона незаконно була захоплена й за Мінськими угодами її треба звільнити - й крапка", - сказав посол США журналістам у Києві.

Пайєтт зазначив, що президент України Петро Порошенко зробив "щедру пропозицію" обміняти Савченко на двох російських спец призначенців, і "на цьому завершується обговорення", цитує "Інтерфакс-Україна".

Раніше про те, що Москва веде консультації щодо обміну Савченко на групу росіян, у тому числі засуджених до різних термінів у США, повідомив "Интерфакс" із посиланням на інформовані джерела. Йдеться нібито і про Костянтина Ярошенка й Віктора Бута.

Арештований у 2010 році в Ліберії пілот Костянтин Ярошенко був пізніше виданий США, де його засудили до 20 років тюремного ув'язнення за звинуваченням в участі у злочинній змові з метою контрабанди в США кокаїну на суму $100 млн.

Віктора Бута екстрадіювали в США з Таїланду й засудили до 25 років в’язниці за контрабанду зброї. Офіційне звинувачення звучало як змова з метою вбивства американських громадян, бо зброя, якою торгував Бут, призначалася повстанцям із Революційних збройних сил Колумбії (FARC), визнаних Вашингтоном терористичною організацією.

Росія вважає звинувачення у відношенні Ярошенка й Бута надуманими й вимагає їхнього звільнення. Особи, відповідальні за арешт і осуд Бута й Ярошенка, потрапили в складений у квітні 2013 року Москвою санкційний список як "причетні до порушень прав і свобод російських громадян за кордоном".

У квітні 2015 року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про викрадення Ярошенка спецслужбами США й Ліберії.

Російська влада також стверджує, що обидва ув'язнених мають проблеми зі здоров'ям, але не отримують гідного медичного догляду.

Днями уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії й верховенства права Костянтин Долгов заявив: "Вони громадян США не вбивали, а наміри, за які їх засудила американська Феміда, так і не були адекватно доведені".

А провина Савченко, на думку Долгова, "доведена на базі об'єктивних свідчень і даних", і тому західні дипломати дарма вимагають її звільнення

Українську льотчицю й депутата Савченко, схоплену проросійськими бойовиками на Донбасі в червні 2014 року, незаконно засудили в РФ 22 березня цього року до 22 років колонії за звинуваченням у причетності до смерті двох російські журналістів, які перебували на блокпосту в зоні АТО під час обстрілу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування