Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати поки не підтверджують, що Савченко отримала документи для екстрадиції

Четвер, 28 квітня 2016, 12:14

Захисники Надії Савченко, засудженої на 22 років колонії за вбивство російських журналістів, не підтверджують інформацію про те, що вона отримала документи для передачі в Україну.

Про це в четвер адвокат Ілля Новіков сказав в інтерв'ю російському "Інтерфаксу".

"Поки не можу підтвердити, що це документи для процедури передачі, бо ми їх ще не бачили", - заявив він.

За словами Новікова, про призначення документів точно стане відомо в п'ятницю, коли інший захисник Савченко Микола Полозов відвідає її в СІЗО Новочеркаська.

Сумнівається в призначенні документів і адвокат Марк Фейгін.

"Запит, який надійшов з України, відповідно до Конвенції, розглядається спочатку Мінюстиції на предмет його оформлення, допустимості і т.д. Далі у ФСВП передаються відповідні документи, які повинні бути оформлені зазначеною особою, засудженою. Взагалі-то це робить наглядовий прокурор. Тобто, ось ті папери, які передав Калганов (начальник СІЗО в Новочеркаську Олександр Калганов), то повинен прийти ростовський прокурор, і сам опитувати її, і заповнювати, але це - Росія... Їй (Савченко) просто так це віддали: на - заповнюй ", - пояснив він на прес-конференції в четвер в Києві.

Фейгін не виключає, що ці дії можуть передувати можливому етапуванню Савченко в колонію, чого побоюється вона і її сестра Віра Савченко.

"Тому Полозов, який буде у неї в п'ятницю о 9 годині ранку, разом з нею ці папери заповнить, і розбереться: що до чого. Тому що повторюю: це повинен робити прокурор, до цього не мають відношення навіть адвокати, так виглядає процедура" , - підкреслив він.

Адвокат вказав, що після заповнення цих паперів вони повертаються до Мін'юсту РФ.

"Дійсно, один із судів в Україні повинен формально підтвердити законність вироку в Росії. І після цього російський суд, за місцем знаходження особи, яка відбуває покарання, повинен прийняти рішення: екстрадувати чи ні", - розповів він.

За його словами, в цьому питанні існує певна колізія.

"Справа в тому, що після набрання законної сили вироком засуджена особа повинна бути етапована відразу за місцем відбування покарання в колонію. У Росії всі жінки відбувають покарання в колоніях загального режиму. Жіночих колоній за Уралом практично немає", - роз'яснив Фейгін.

"Остання - це в місті Березники Пермського краю. А зазвичай в Мордовію відправляють. І ось суд за територіальністю в цьому місці повинен ухвалювати рішення. Але оскільки Надя перебуває в СІЗО Новочеркаська, то за територіальністю це Новочеркаський міський суд. Але тоді адміністративна комісія СІЗО повинна прийняти рішення, що Савченко відбуває покарання безпосередньо в СІЗО, і тільки тоді виникає компетенція міського суду в Новочеркаську щодо вирішення питання про екстрадицію", - додав він.

Як відомо, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області засудив Надію Савченко до 22 років в'язниці.

Сестра української льотчиці Віра Савченко у середу повідомила, що ув'язненій дали на заповнення папери, які нібито потрібні для підготовки екстрадиції в Україну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування