Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лутковська просить СБУ розібратися з охороною депутата Грановського

Четвер, 19 травня 2016, 09:48
Лутковська просить СБУ розібратися з охороною депутата Грановського

Омбудсмен просить Службу безпеки України провести службове розслідування щодо перевірки та поширення у ЗМІ працівниками СБУ документів журналіста Ярослава Бондаренка.

Відповідний лист уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська спрямувала керівництву СБУ 18 травня, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Раніше депутат від БПП Олександр Грановський поскаржився, що за ним незаконно стежать журналісти. Перед цим повідомлялося, що Грановського помітили за кавою зі скандальним прокурором Сергієм Лисенком.

Редакція "Схем" заявила, що знімали у публічному місці – ресторані "Інк" у ТЦ "Леонардо" і у рамках програми розслідування про Грановського, якого називають тіньовим куратором правоохоронних органів від "Блоку Петра Порошенка". 

Зі свого боку, охоронці Грановського – штатні працівники СБУ – опублікували в інтернеті фотографії паспорта та акредитаційної картки оператора програми Бондаренка.

Лутковська вважає, що опублікування фотографій документів особи було надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя особи відповідно до мети.

"Гарантії, закладені в статтях 32 та 34 Конституції України, в окремих випадках створюють конфлікт між двома основоположними правами людини – правом на приватність та правом на інформацію", – зазначає омбудсмен у листі до СБУ.

"Саме тому у кожному конкретному випадку при вирішенні питання щодо того, чи варто публікувати матеріал, що містить персональні дані та/або інформацію про приватне життя особи, журналіст має прийняти зважене рішення щодо того, чи переважає право громадськості знати певну інформацію право особи на недоторканість приватного життя", – нагадує вона

Лутковська пропонує керівництву СБУ провести службове розслідування стосовно правових підстав дій співробітників Служби безпеки України щодо перевірки документів співробітника програми "Схеми: корупція в деталях", їх фотографування та поширення у засобах масової інформації. 

 
 
 

Раніше вона закликала журналістів дотримуватися принципів демократичного суспільства щодо забезпечення балансу між правом на повагу до особистого життя та правом на свободу вираження поглядів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...