Порошенко: Відновлення контролю над кордоном - ключове для виконання "Мінська"

Субота, 28 травня 2016, 13:07
Порошенко: Відновлення контролю над кордоном - ключове для виконання Мінська

Питання відновлення контролю з боку України над державним кордоном на тимчасово окупованих територіях є ключовим для виконання Мінських домовленостей.

Про це 28 травня заявив президент Петро Порошенко у своєму виступі з нагоди Дня прикордонника.

"Питання кордону є ключовим в контексті виконання Мінських домовленостей", - заявив Порошенко. 

"Вчора Путін прокоментував, що нібито ми повинні здійснювати так зване "політичне врегулювання", проводити вибори, а потім вже будемо займатися припиненням вогню і відновленням контролю (на російсько-українській ділянці кордону). Це їх розуміння сценарію проведення виборів під дулом путінських спецназівців. Він каже, що "а як же їх зупинити, коли час від часу вони відкривають вогонь?". Дуже просто, тому що вогонь відкривають солдати російської регулярної армії і їх найманці, які діють по команді стовідсотково російських командирів", - заявив Порошенко, додавши, що і СБУ і Головне управління розвідки надали переконливі докази цього, пише Інтерфакс-Україна.

Президент зазначив, що обстріли ведуться з використанням зброї російського виробництва.

При цьому Порошенко нагадав, що мінські домовленості передбачають "виведення окупаційних військ з усієї українською території, відновлення українського контролю над державним кордоном". Крім того, він наголосив на необхідності застосування збройної поліцейської міжнародної місії ОБСЄ.

Також він зазначив, що участь у бойових  діях з початку російської агресії взяли понад 15 тисяч прикордонників, 680 з них відзначено державними нагородами.

"Під час виконання завдань в зоні АТО 67 охоронців кордону віддали своє життя", - зазначив Порошенко.

Президент повідомив, що звання Героя України та Золоту Зірку буде вручено родині прикордонника В’ячеслава Семенова, який загинув під Дебальцевим. 

"Вдячний всім, хто сумлінно і самовіддано виконує бойові завдання із захисту Батьківщини", - додав глава держави.

Разом з тим Порошенко наголосив, що українські прикордонники мають отримати підвищене грошове забезпечення  вже за травень місяць на рівні не менше 7 тис грн, а для підполковників грошове забезпечення буде складати 16 тис. грн.

"Вчора міністр фінансів, за моїм наполяганням, вніс відповідну пропозицію щодо перенесення дати виплати на травень. І вже за травень українські прикордонники мають отримати підвищене грошове забезпечення", - сказав Порошенко. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування