ООН рекомендує виділити більше людей на справи по Майдану

Четвер, 14 липня 2016, 13:57

Управління Верховного комісара ООН з прав людини вказує на недоліки в розслідуваннях подій під час Революції Гідності в Києві і трагедії 2 травня 2014 року в Одесі, хоча відзначає прогрес.

Про це заявила глава моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер в четвер на брифінгу в Києві, презентуючи доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини "відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року.

"Ми спостерігаємо зростаючу і стійку практику порушень і обмеження права на життя і фізичну недоторканність в країні. Війна народжує війну. Якщо подивитися на цифри - смерть 181 людини пов'язана зі зборами з початку дій на Майдані і згодом в результаті насильства 2 травня 2014 року в Одесі", - заявила вона.

Фрейзер підкреслила, що відповідальність за ці смерті ще не настала, жодна людина ще не визнана винною в жодній з цих смертей.

Разом з тим, за словами Фрейзер, управління ООН з прав людини відзначає прогрес у розслідуванні подій на Майдані.

"Станом на 1 червня 2016 року 55 особам було пред'явлено підозру в зв'язку зі смертю протестуючих на Майдані", - сказала вона, додавши, що ряд справ вже розглядаються в суді.

Тим часом, в доповіді вказується на перешкоди для притягнення до відповідальності винних - більшість підозрюваних знаходяться не в Україні, докази втрачені.

Що стосується розслідування подій 2 травня в Одесі, то, як зазначила глава моніторингової місії ООН з прав людини, воно характеризується системними інституційними недоліками і процесуальними порушеннями.

"Судовий розгляд наштовхується на навмисне перешкоджання і затягування", - сказала вона, додавши, що управління ООН продовжує наполягати, що розслідування подій на Майдані і в Одесі має бути завершено відповідно до міжнародних стандартів без зволікань.

Серед рекомендації в доповіді вказується на необхідність виділити технічні та людські ресурси для розслідування і притягнення до відповідальності за вбивства.

Також управління Верховного комісара ООН з прав людини вважає, що Україні слід посилити прокурорський нагляд за військовими в зоні конфлікту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...