Тука назвав незаконною блокаду "напівпартизанами" поїздів на Луганщині

Четвер, 26 січня 2017, 15:25

Заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука вважає акцію з блокування залізничних перевезень через лінію розмежування в Луганській області незаконною й недоцільною.

Про це він сказав у телефонному коментарі телеканалу "112 Україна".

Як відомо, люди в "камуфляжі" під керівництвом нардепів із 25 січня заблокували залізницю біля Гірського й Золотого – і не пропускають вантажні поїзди ні на підконтрольну Києву територію, ні у зворотному напрямку. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за цим фактом.

"Та гілка, яка зараз заблокована, – якщо я не помиляюся, – єдина гілка, якою здійснюється залізницею постачання вугіллям Щастинській ТЕС. А станція у Щасті є єдиним джерелом електроенергії на території всієї Луганської області. Альтернативи немає", – зазначив чиновник.

Тука підтвердив, що якщо "блокада" триватиме, то Щастинська ТЕС може залишитися без вугілля. "Але я сподіваюся, що у влади вистачить і сили волі, і ресурсу, щоб запобігти цьому", – додав він.

На прохання прокоментувати слова народного депутата Семена Семенченка про те, що заблоковано 700 вагонів із вугіллям, Тука відповів: "Не можу це ні підтвердити, ні спростувати, бо та інформація, якою я володію, вона на середину вчорашнього дня".

"Цим питанням займаються люди й у компетентних органах, і в міністерстві. Тому я ще не отримував свіжу інформацію", – додав заступник міністра з питань окупованих територій.

Тука зазначив, що компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова, яка має шахти на тимчасово окупованій території, перевозить антрацит із одного свого підрозділу на інший – і якщо всі документи оформлено відповідно до законодавства й вимог Антитерористичного центру, то порушень у цьому немає.

Але стежити за дотриманням правил перетину лінії розмежування мають головна військова прокуратура, Служба безпеки й інші компетентні органі, а не "напівпартизанські формування", наголосив він.

За словами Туки, "у зворотному напрямку" – на окуповану частину Луганщини – йдуть: деревина, яку використовують у шахтах для зміцнення лазів; складові для техніки, яку використовують, у тому числі, в шахтах; іноді дизпаливо для підприємств "Укрзалізниці", які працюють на неконтрольованій території; запчастини.

"Там цілий перелік – він, до речі, не секретний… Порядок отримання дозволів – він теж у відкритому доступі", – сказав Тука.

"Я не виключаю, що може бути й контрабанда. Але з'ясувати, чи контрабанда це чи легальні перевезення, – це компетенція правоохоронних органів, а не депутата Семенченка", – додав він.

На запитання, чи варто втрутитися силовим структурам в умовах, коли учасники "блокади" заявляють, що готуються перекривати й інші ділянки залізничного сполучення, Тука відповів: "Я вважаю, що варто".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
13:10
мапаВ Україні ще два дні дощитиме
12:54
Суд виніс вирок солдату-строковику, який розстріляв нацгвардійців у Дніпрі в 2022 році
12:44
У Росії знову вирішили обійтися без ходи "Безсмертного полку" на 9 травня
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
Усі новини...