Зубко заявив, що блокада поставок вугілля з ОРДЛО вигідна Росії

Понеділок, 13 лютого 2017, 23:52
Зубко заявив, що блокада поставок вугілля з ОРДЛО вигідна Росії

Блокування поставок вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей вигідне, перш за все, Росії.

Таку думку в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV висловив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє Укрінформ.

"Давайте подивимося з точки зору фактів, кому це вигідно, щоб сьогодні була загроза електропостачання вже не в Авдіївці, а в практично усій країні. Я можу сказати, у першу чергу, це (вигідно - ред.) РФ", - сказав Зубко.

Таку думку урядовець аргументував тим, що РФ хоче, щоб Україна закуповувала російське вугілля.

Крім того, за його словами, блокада постачання вугілля вигідна Росії й тому, що це є формою тиску на підприємства, які працюють на тимчасово окупованій території, але платять податки до державного бюджету України, а також на українські підприємства металургійної галузі, які знаходяться на підконтрольній Києву території.

"Це взагалі загроза втрати територій, тому що ми розуміємо, що і Запорізька, і Донецька області залежать від цих промислових підприємств", - наголосив Зубко на загрозах від блокування поставок вугілля.

У цьому контексті віце-прем'єр-міністр підкреслив, що РФ "частково використовує" українських патріотів-учасників блокади у своїх "стратегічних політичних цілях".

Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни. Також він заявляв, що постачанню антрациту з ОРДЛО немає альтернативи.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик у свою чергу заявив, що Україна може відмовитися від антрациту з Донбасу, але на це потрібні 15 млрд додаткових коштів.

Як відомо, 16 грудня 2016-го бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.

26 грудня добровольці оголосили про блокаду. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

Одним з організаторів блокади є Анатолій Винорогодський, участь у "блокаді" також беруть народні депутати, зокрема, Семен Семенченко, Володимир Парасюк та Тарас Пастух. 

25 січня на знак протесту проти торгівлі з окупантами учасники акції заблокували залізницю на Луганщині між станціями Світланове та Шипілове, через що поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 279 Кримінального кодексу.

28 січня у "штабі блокади" заявили, що мають намір розширити акцію, а 10 лютого заявили про перекриття залізниці "Ясинувата-Костянтинівка".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування