Україна вимагає від Росії й бойовиків відмовитися від їхніх намірів

Середа, 15 березня 2017, 15:41

Україна вимагає від Росії не визнавати незаконні "документи" з окупованої частини Донбасу, а від бойовиків – припинити захоплення української власності й відмежування від України.

На завершення роботи в Мінську 15 березня речниця представника України в контактній групі Леоніда Кучми – Дарка Оліфер – повідомила в Facebook:

"Україна чітко зафіксувала: указ президента РФ про визнання на території Росії документів, виданих нелегітимними владою ОРДЛО; рейдерське захоплення державної й приватної власності на непідконтрольній Україні частини Донбасу й квазіуказ т.зв. "ДНР" про псевдокордон однозначно читаються світовим співтовариством і Україною як порушення Мінських домовленостей і веде до їх зриву".

"Ми зажадали відповіді щодо скасування рішень із цих питань, оскільки такі методи з боку РФ і ОРДЛО призводять до блокування процесу консультацій у рамках Мінського процесу. Це питання Україна поставила як на рівні робочих підгруп, так і в рамках Тристоронньої контактної групи", – заявила Оліфер.

Вона наголосила, що на Донбасі тривають обстріли, порушення режиму тиші з боку бойовиків ОРДЛО мають систематичний характер.

"Україна готова до розведення сил і засобів у Станиці Луганській, яке може відбудуться лише після 7 днів тиші на цій ділянці, як це й передбачено рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи", – запевнила Оліфер.

Вона уточнила, що останній обстріл там був 13 березня. "таким чином дії ОРЛО поки не дозволяють здійснити розведення у цій точці".

"На жаль, російська сторона ставить вирішення політичних питань попереду вирішення блоку питань із безпеки – повне й стійке припинення вогню, виведення російських формувань і озброєнь із території України", – заявила Оліфер.

"Із великими труднощами в гуманітарній підгрупі триває робота зі звільнення заручників", – додала вона.

Як відомо, 16 лютого президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання на території Російської Федерації документів, які видані громадянам України та особам без громадянства, які проживають на територіях Луганської та Донецької областей, окупованих проросійськими бойовиками.

Трохи раніше, 10 лютого, бойовики пригрозили "націоналізувати" підприємства українського олігарха Ріната Ахметова, якщо вони не платитимуть "податки" непідконтрольній Києву частині України.

На початку березня бойовики повідомили про введення "тимчасової адміністрації" на 43 підприємства. У Службі безпеки України допускають, що до цих дій причетний олігарх Сергій Курченко, який був близьким до клану Януковичів.

Міністерство юстиції України планує використати факти захоплення українських підприємств на території ОРДЛО в міжнародних позовах проти Росії.

Між тим, 13 березня ватажок бойовиків "ДНР" Олександр Захарченко доручив закріпити статус "державного кордону" за лінією зіткнення протиборчих сторін на Донбасі..

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування