Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук розповів подробиці очікуваного обміну полоненими

Четвер, 23 листопада 2017, 12:55

Розкол серед ватажків так званої "ЛНР" не завадять обміну полоненими, вважає лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

В інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні" на запитання, чи можуть завадити обміну останні події в Луганську, він відповів: "Ні, не можуть".

Медведчук ратував за обмін полоненими перед президентом Росії і своїм кумом Володимиром Путіним – але не може сказати, коли відбудеться обмін.

"Про Новий рік і різдвяні свята я заявляв, звертаючись із проханням до президента РФ. Можливо, представники ОРДО і ОРЛО будуть готові вже наступного тижня провести обмін. Українська сторона так швидко не встигне", – сказав він.

"По-перше, йдеться про велику кількість людей, по-друге, процесуальне очищення, згідно з українським законодавством, у нас набагато складніше", – пояснив Медведчук і додав, що робиться все можливе для того, щоб новорічні та різдвяні свята полонені зустріли з рідними.

За його словами, списки на обмін узгоджено остаточно: "Відповідно до першого етапу обміну ми плануємо 74 людини повернути в Україну і 306 осіб передати в ОРДО-ОРЛО".

Медведчук пояснив, що це лише частина обміну:

"На сьогодні встановлено 386 осіб, які утримуються на території України (їх розшукують ОРДО і ОРЛО). На території невизнаних республік встановлено і підтверджено 94 осіб зі 157 нами розшукуваних. Однак, з урахуванням чинного законодавства, Україна не може провести обмін у такому форматі. тобто ми цих людей не можемо звільнити, а Донецьк-Луганськ хочуть отримати всіх, кого вони просять".

"Моє звернення до президента Російської Федерації власне й було спрямоване на те, щоб вони (представники ОРДЛО) погодилися на пропорційний обмін – як частина, перший етап обміну "всіх на всіх", – зазначив він.

"Відповідно до цієї пропозиції, яку підтримали президент РФ Володимир Путін і патріарх Кирило, ми розраховуємо на звільнення Донецьком і Луганськом 74 осіб, а Україна, в свою чергу, готова звільнити 306 осіб. Таким чином, перший етап обміну пройде за формулою "306 на 74", – сказав Медведчук.

Він пояснив, що серед 80 осіб, які залишаться в Україні в такому випадку, є ті, кого притягують до відповідальності за особливо тяжкі злочини або за злочини, пов'язані з АТО.

"Вони залишаються в Україні. Ми їх не звільняємо. Хочу на цьому наголосити, щоб не допустити спекуляцій надалі на цій темі. Саме тому ми пропорційно запропонували Донецьку і Луганську звільнити 74 людини з 94 встановлених", – сказав Медведчук.

306 осіб, яких Україна збирається звільнити, підозрюють у злочинних діях у зоні АТО. Уже засуджених повинен помилувати президент. У справах, які розглядають суди, треба ухвалити рішення. А з тими, чиї справи на стадії досудового слідства, необхідно дотриматися закону, "а це вимагає часу", зазначив Медведчук.

Імена тих, кого можуть повернути, він називати не став – лише підтвердив, що серед 94 осіб, утримуваних бойовиками, є релігієзнавець Ігор Козловський.

"Тих, кого хотіли отримати в якості звільнених осіб представники ОРДО і ОРЛО, було більш як на 100 осіб більше. Вони відмовилися повертатися на непідконтрольну територію", – сказав також Медведчук.

За його даними, повертатися з ОРДЛО "відмовилася одна людина".

Читайте також: Гра Путіна та Медведчука. Чи буде розблоковано обмін полоненими

Зазначимо, що "Українській правді" Медведчук відмовляє в інтерв’ю.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
Усі новини...