Медведчук визнав: Росія хоче ще декого виміняти в України

Четвер, 23 листопада 2017, 13:33
Медведчук визнав: Росія хоче ще декого виміняти в України

Росія сподівається повернути своїх громадян, затриманих в Україні, визнав лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

В інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні" він не сказав, скільки таких людей.

"Є люди. Якби не було інтересу, не було б переговорів...", – заявив лише Медведчук.

Він також не сказав, скільки затриманих громадян України перебуває загалом у Росії.

"Є прізвища, які на слуху. Це окремий переговорний процес, який не має стосунку до Мінська. Спільного тільки те, що я цим займаюся. У результаті вже були звільнені і Солошенко, і Афанасьєв, і та ж Савченко", – зазначив кум президента Росії Володимира Путіна.

На запитання, чи займається він затриманими в анексованому Криму, Медведчук відповів: "Ні. Таких доручень не було. Хіба що якщо йдеться про Сенцова, Кольченка".

Із приводу обміну полоненими з бойовиками Донбасу, Медведчук нагадав, що обмінів не було 14 місяців – і тому він звернувся до Путіна, той поговорив із Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

"І Донецьк, і Луганськ дали згоду на запропонований варіант обміну", – наголосив він.

"Рішення про обміни в Мінську ніколи не приймалися і не могли прийматися, адже там немає тих, хто такі рішення приймає", – заявив також Медведчук.

Він
зазначив, що сам є переговірником з волі Петра Порошенка:

"Переговори щодо звільнення наших громадян – це стратегічно важливе державне завдання, яким керує безпосередньо президент України. Я веду переговори з керівництвом РФ і керівництвом невизнаних республік за дорученням Петра Олексійовича Порошенка".

За словами Медведчука, роль Порошенка в підготовці обміну "ключова":

"Президент України бере безпосередню участь. Я виконую його доручення і погоджую всі питання – списки, умови обміну – тільки з ним, більше ні з ким. Всі інші служби виконують підготовчу роботу, а рішення приймає президент".

Крім того, він запевнив, що УПЦ (МП) бере активну участь у звільненні людей – і патріарх Кирило просив Путіна допомогти реалізувати обмін між Україною й ОРДЛО.

Читайте також: Гра Путіна та Медведчука. Чи буде розблоковано обмін полоненими

Як відомо, у травні 2016 року Росія видала Україні військового льотчика і народного депутата Надію Савченко в обмін на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, затриманих на сході України.

У червні минулого року РФ видала українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка в обмін на організаторів і учасників так званої "Народної ради Бессарабії" Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких Україна звинувачувала в сепаратизмі.

У жовтні 2017 року Росія видала засуджених у Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Туреччині. Вже з Анкари вони прибули до Києва.

Тепер Путін публічно взявся за питання обміну полоненими з проросійськими бойовиками сходу України.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News