Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У березні росіяни натякали, що їхні військові є в Криму – постпред ООН

Середа, 21 лютого 2018, 11:42

Під час останньої зустрічі на той час посла України в РФ Володимира Єльченка з російською стороною 8 березня 2014 року, представник МЗС Росії натякнув, що їхні війська є в Криму.

Про це Єльченко розповів на допиті в Оболонському суді у справі про державну зраду Віктора Януковича.

Він підкреслив, що остання зустріч із заступником міністра закордонних справ РФ Григорієм Карасіним відбулася 8 березня. 

"Добре пам’ятаю. У цей день мене запросив за власною ініціативою статс-секретар МЗС Росії пан Григорій Карасін до МЗС. Зважаючи на те, що це була субота, я був здивований. Я приїхав через годину, ми сіли. Він, напевно, вже знав, що я буду скоро від’їжджати, і таким чином хотів попрощатися",  пригадав Єльченко. .

"Я під час цієї зустрічі ще раз його спитав: "Скажите честно, есть ли ваши военные в Крыму или нет?" На це він відповів – якщо ви пам'ятаєте, є такий фільм "Адъютант его превосходительства", і там хлопчик його запитує: "Пал Иваныч, а вы шпион?". А він відповів: "Видиш ли, Володя…." –  отак мені відповів Карасін", – сказав свідок.

 
Володимир Єльченко 
Фото Оксани Коваленко, УП

Він додав, що питав саме про додаткові війська, а не контингент Чорноморського флоту, і в очах Карасіна прочитав відповідь, що "так, там є військові".

"Я спитав, чому ж тоді ви не відповідаєте на жоден наш запит. Він так казав: "Ну, такая наша линия"", - переказав слова представника МЗС Росії Єльченко.

Він також додав, що під час подій лютого-березня перебував у Москві, про події в Україні в основному дізнавався зі ЗМІ, але навіть з російських медіа було зрозуміло, що у Криму почали з'являтися російські військові (окрім контингенту Чорноморського флоту). З цього приводу він писав низку запитів до російської сторони, але відповіді так і не отримав.

"Зі ЗМІ нам стало відомо, що 27 лютого почали з'являтися військові російські у Криму. Російська сторона все це спростовувала і казала, що це регулярні частини, що знаходяться у складі Чорноморського флоту. Але з російських новин було зрозуміло, що це додаткові підрозділи", - сказав Єльченко.

Він також додав, що через свої канали у МЗС дізнався, що "як мінімум кілька десятків було спецрейсів російської авіації в аеропорт Бельбек" у  Криму.   

На думку Єльченка, показ звернення президента Януковича до президента РФ Володимира Путіна на Радбезі ООН 3 березня 2014 року був потрібен для того, щоб легалізувати присутність російських військових на території України.

"Так, це була його (постпреда РФ при ООН  Віталія Чуркіна – ред.) спроба легалізувати (присутність додаткових підрозділів російських військових у Криму – ред.). У той момент стояло питання про звернення Путіна до Ради Федерації за дозволом використати російські війська закордоном. Ця заява була не лише підставою, щоб в очах ООН  виправдати свої дії, а й для того, щоб мати внутрішній аргумент для того, щоб Рада Федерації офіційно схвалила звернення Путіна і дозволила йому використовувати російські війська в Україні, в Криму", - сказав Єльченко.

Він припустив, що Росія "мала плани рухатися далі" на територію України.

"Я тут можу лише здогадуватися, але, мабуть, я не помилюся, якщо скажу, що у них були плани ще більші – далі (йти – ред.), і що Кримом не закінчиться. І так воно відбулося, бо почалася на Донбасі. І тут їм цей дозвіл так про всяк випадок був потрібен. Ми ж не знаємо всіх їхніх планів – йти далі чи зупинитись на Донбасі, чи йти до Харкова, Києва. далі. От саме для цього їм потрібен був той дозвіл", - сказав постпред ООН.  

Він також уточнив, що спершу Чуркін на Радбезі ООН демонтував лист Януковича без підпису, але потім на прохання секретаріату, з Росії оперативно надіслали фотокопію звернення з підписом.

За словами Єльченка, у березні у Радбезі ООН не звучало слів "агресор чи окупант", але була резолюція з підтримкою цілісності України.

"Здається, 15 чи 16 березня була схвалена ще одна резолюція ООН. У ній не міститься слова "агресія", але в ній міститься чітка фраза про підтримку територіальної цілісності і суверенітету України включно з Кримом. Але таких характеристик, як окупація чи агресія тоді ще не було", - підсумував Єльченко.  

Він нагадав, що визнання Росії агресором і окупантом було у резолюції Радбезу ООН у 2017 році.

Як відомо, 1 березня 2014 року Рада Федерації підтримала звернення президента РФ Володимира Путіна та дала згоду на введення російських Збройних Сил РФ на територію українського Криму, куди за два тижні до цього зайшли російські військові без опізнавальних знаків.

Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви екс-президента Віктора Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести війська Російської Федерації в Украіну.

У лютому 2017 року Янукович заявив, що не звертався до Путіна з проханням ввести війська.

Читайте також: Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків.  

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування