Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гендиректор "1+1" про чорні списки акторів: Базікало й стрілок – різне

Середа, 28 лютого 2018, 14:22

Гендиректор "1+1 Медіа" Олександр Ткаченко вважає, що Національна рада з питань телебачення й радіомовлення непослідовна у внесенні російських акторів у "чорний список".

В інтерв'ю Лига.net він сказав, що у Нацради є низка "улюбленців" серед телеканалів – як то NewsOne, "112 канал", "Інтер", "1+1", – а "до інших каналів, навіть якщо перевірки призначаються і попередження виносяться, ставлення більш байдуже".

"Ви самі можете простежити з точки зору горезвісних чорних списків і серіалів, які я називаю "сірим імпортом" і які показуються на одному конкретному каналі – "ТРК Україна". Всі про це знають. У регулятора тут є точна непослідовність і небажання брати відповідальність на себе", – заявив Ткаченко.

"Умовно кажучи: заборонили "Свати" через Добронравова – ми звернулися і до Нацради, і до перевіряючих органів, до СБУ в тому числі, і показали, що є ще великий список акторів, які з тих же причин повинні бути внесені в ці списки", – сказав він.

"Ці люди перетинали кордон окупованого Криму, висловлювалися погано про територіальну цілісність України і в принципі, за лекалами СБУ, мали потрапити в ці самі списки", – продовжив гендиректор "1+1 Медіа".

"Відповіді немає. Нічого такого не відбувається. Ні СБУ, ні Нацрада, ні Мінкульт, ні, не побоюся цього слова, Держкіно на чолі з Пилипом Іллєнком нічого в цьому напрямку не роблять", – заявив він.

За словами Ткаченка, кандидати на потрапляння в списки "в рівній мірі присутні на всіх каналах, у нас ("1+1" – ред.) теж є".

"А ось далі настає питання про послідовність і рівність перед законом. Якщо ви робите такий антиконкурентний крок, – а з витоку листування голови Нацради з керівником одного з каналів ми знаємо, що ця історія могла лобіюватися, – може виникнути логічне запитання: у нас чорні списки існують для дотримання принципів чи для того, щоб зводити конкурентні рахунки?", – сказав він.

"Я завжди виступав проти чорних списків як таких. Тому що не можуть Охлобистін і Пореченков бути рівними Тализіній (Валентина грала в новорічному фільмі "Ирония судьбы, или С лёгким паром!" – ред.) чи Добронравову", – заявив Ткаченко.

"Ми завжди виступали за те, щоб були чіткі критерії того, що є умовою для заборони в'їзду в Україну, в тому числі і для демонстрації художніх творів за участю цих людей", – додав він.

"Та ж "Ирония судьбы", наприклад, або оскароносні фільми зі забороненими акторами в епізодичних ролях. Потрібно мати досить рівні для всіх підстави, щоб забороняти це. Адже людина, яка стріляє в наших із кулемета, і людина, яка щось ляпнула чи підписала якийсь папірець, – це різні категорії", – вважає Ткаченко.

Він радий, що "всі групи і продакшн-студії підписали лист прем'єру з проханням переглянути критерії цих чорних списків".

"Бо інакше ситуацію можна довести до абсурду або впертися в історію, коли хтось, використовуючи "Сватів", буде продовжувати забороняти в'їзди і трансляції з точки зору відомості конкурентних рахунків", – додав Ткаченко.

Він уточнив, що обговорюються такі критерії: "Якщо людина стріляє чи неодноразово висловлювалася проти територіальної цілісності України".

"В кінці минулого року Міхалкова було внесено в цей чорний список. Ну, як можна порівняти Міхалкова з Тализіною? Міхалков – великий керівник, який займається відстоюванням інтересів російської пропаганди, поширенням сумнівів щодо незалежності та територіальної цілісності України", – сказав Ткаченко.

"1+1" оскаржує рішення Нацради щодо "Сватів": "Ми в суді. Суд перенесено на березень. Ми вимагаємо скасування цього рішення".

Ткаченко також заявив, що "1+1 Media" принципово не використовує контент "made in or with Russia" і робить ставку на виробництво українського контенту відсотків на 90.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування